Predstavljen projekat urbane poljoprivredne proizvodnje namijenjen porodicama u stambenim zgradama

Turska razvojna agencija TIKA predstavila je projekat urbane poljoprivredne proizvodnje, namijenjen porodicama koje žive u stambenim zgradama.

Zainteresovanima koji zadovolje kriterije projekta biće dodijeljeni vertikalni sistemi za uzgoj zelenog povrća, začinskog i ljekovitog bilja. Prednost imaju penzioneri, nezaposleni, invalidne i osobe s posebnim potrebama.

Urbana poljoprivreda je hit u svijetu. Ljubitelja balkonskog uzgoja poljoprivrednih kultura, sa brzom urbanizacijom i tempom života, sve je više.

Profesorica Lutvija Karić, sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, pojasnila je danas zainteresovanima u Zenici prednosti urbane poljoprivrede i mogućnost apliciranja na projekat, koji u osam bh. gradova realizuje turska agencija TIKA. Vertikalne sisteme za uzgoj zelenog povrća, začinskog i ljekovitog bilja u domaćinstvima sa ograničenim pristupom poljoprivrednom zemljištu, razvili su bh. inovatori, a domaći je i sjemenski materijal. Sve što je potrebno kako bi se kvalifikovali kao budući korisnik, osim brzine apliciranja je socijalno-materijalni položaj domaćinstava i balkon u stambenoj zgradi.

Tokom dvije godine, očekuje se da će u osam bh. gradova, vertikalne sisteme za uzgoj poljoprivrednih kultura imati ukupno 370 domaćinstava, nakon čega će se ovi proizvodi lansirati na tržište. Prijave su još moguće u Službi za poljoprivredu Gradske uprave u Zenici.(Sanja Stević)