Projekat LIFE: Poboljšanje poslovnog okruženja na prostoru Grada Zenice

U okviru realizacije Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou – LIFE, danas je Gradskoj upravi upriličena prezentacija ostvarenih rezultata.

– Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini uložila je više od 10 miliona funti u reformu poslovne klime širom Bosne i Hercegovine. Naša saradnja sa Gradom Zenica je dio tog projekta, kako bi se došlo do rebalansa u bosanskohercegovačkoj ekonomiji u javnom sektoru i zavisnosti od potrošnje prema privatnom sektoru, te ekonomija koje se oslanjaju na izvoz i usmjerene su na investiranje, kazao je Matt Field, britanski ambasador u BiH.

Cilj projekta jeste povećanje konkurentnosti Grada putem snižavanja troškova i rizika poslovanja, pojednostavljenje procesa izdavanja dozvola, saglasnosti, odobrenja i poboljšanje gradskih propisa, te povećanje transparentnosti administrativnih procedura na gradskom nivou koz kreiranje elektronskog internet registra svih administrativnih procedura koje provodi Gradska uprava.

– Kroz Projekat LIFE analizirano je svih 165 administrativnih postupaka koje Gradska uprava provodi, a njih 90% je pojednostavljeno ili unaprijeđeno, kazala je Bojana Primorac, savjetnica gradonačelnika za pravna pitanja, dodajući da su i pojedine takse i naknade neopravdano više u odnosu na druge gradove i općine.

U sklopu regulatornog usklađivanja, Gradsko vijeće Zenice je donijelo odluku da se za prvo pokretanje obrtničke djelatnosti više ne naplaćuje taksa koja je zavisno od djelatnosti ranije iznosila od 10 do 560 KM, dok će se za pokretanje svake naredne djelatnosti naplaćivati niže takse za skoro 50%  tj. zavisno od djelatnosti, za ovu taksu će biti potrebno izdvojiti od 10 do 280 KM.

Projektom LIFE Grad Zenica je dobio bolji i transparentniji proces rada sa investitorima, koji sada na jednom mjestu mogu dobiti sve potrebne informacije o mogućnostima za investiranje u Zenici. Pripremljen je i sveobuhvatni Vodič za investiranje koji objedinjuje konkretne projektne prijedloge, sa istaknutim lokacijama, njihovim potencijalima, uz napomenu kakvu podršku investitor može očekivati ukoliko se odluči za realizaciju pojedinih projekata. Vodič je dostupan na http://www.zenica.ba/fileadmin/user_upload/Centar_za_investitore/Bosnian/PDF/Vodic_Zenica_bs_wb_low.pdf.

Projekat LIFE u Zenici provodi Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupacije Svjetske Banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. (Delila Suljić)