Preduzeća i ustanove su na 16 zaposlenih dužni uposliti jednu osobu sa invaliditetom

Harun Aliefendić, predsjednik Skupštine Koalicije udruženja osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona

Slovom Zakona o rehabilitaciji invalida, preduzeća i ustanove su na 16 zaposlenih, dužni uposliti jednu osobu sa invaliditetom.

U suprotnom uplaćuju svojevrsnu novčanu kaznu, dio svog prihoda u Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji opet osigurava sredstva za programe njihovog zapošljavanja.

Ovaj sistem je doprinio znatnom porastu broja zaposlenih od 2011. godine, kada je usvojen Zakon i osnovan Fond. Na godišnjem nivou, iz Fonda se izdvaja oko 11 miliona maraka, a od tog perioda do danas, na području Zeničko-dobojskog kantona, na određeno ili neodređeno vrijeme je zaposleno ukupno 600 osoba sa invaliditetom.

„U početku je bilo problema, ali je danas to na visokom nivou, jer i Fond vrši pritisak, često i sudski, na institucije koje su dužne postupati po Zakonu o rehabilitaciji invalida. Zbog toga se svake godine povećavaju sredstva i ostvaraju mogućnosti za veću podršku zapošljavanju osoba sa invaliditetom“,  saznajemo od Haruna Aliefendića, predsjednika Skupštine Koalicije udruženja osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona.

28-godišnja profesorica bosanskog jezika, Amela Talić, stalna je zaposlenica Udruženja Dlan, koje se brine o kvalitetu života oboljelih od cerebralne paralize, mikrocefalije i hidrocefalusa. Nakon svega nekoliko mjeseci rada u struci, Amela je danas i privatno i profesionalno zaokupljena društvenim aktivizmom, ovo drugo, zahvaljujući programima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju.

Amela Talić

Samira Džidić sa diplomom ekonomskog tehničara, upravo stiče prvo radno iskustvo, radeći kao administrativna asistentica u Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Činjenica da je u vrijeme njenog srednjoškolskog obrazovanja, Ekonomska škola bila u Zenici jedina prilagođena kretanju osoba u invalidskim kolicima, ispostavila se za nju kao sretna okolnost. Naravno da to nije slučaj sa svim ostalima.

Samira Džidić

Obje poručuju da su za osobe suočene sa invaliditetom radne obaveze sjajna stvar, koje im jačaju samopouzdanje i omogućavaju da budu korisne svojoj zajednici.

Sredstva Fonda, pomoću kojih se kroz četiri lota osigurava posao, dokvalifikacija, prekvalifikacija ili plaća dio školarine za osobe sa invaliditetom, iz godine u godinu sve su veća i zaposlenih osoba sa invaliditetom sve je više, zahvaljujući primjeni Zakona o rehabilitaciji invalida, ali i aktivnoj politici udruženja.(Sanja Stević)