Istražitelji: Blizu 1,5 milijuna muslimana zatočeno u logorima u Kini

Izvor: REUTERS/Thomas Peter, ilustaracija

Vodeći istražitelj kineske politike prema manjinama rekao je u srijedu da je možda 1,5 milijuna Ujgura i drugih muslimana zatvoreno u takozvanim centrima za preodgoj u kineskoj pokrajini Xinjiang, a taj broj daleko premašuje raniju procjenu o milion zarobljenika.

Kina je suočena s međunarodnim osudama zbog navodnih centara za preodgoj u Xinjiangu, velikoj pokrajini u kojoj žive milijuni manjinskih muslimana.

Službeni Peking tvrdi da se takvim mjerama bori protiv prijetnje islamističkog ekstremizma.

Guverner Xinjianga Shohrat Zakir rekao je u utorak da Kina u toj udaljenoj pokrajini ima internate, a ne koncentracijske logore ili logore za preodgoj.

Adrian Zenz, neovisni njemački istražitelj, rekao je da nove procjene temelji na satelitskim snimkama i podacima o javnoj potrošnji na zatvoreničke centre te iskazima svjedoka o prenapučenim logorima i nestalim članovima obitelji.

“Iako je to spekulativno, čini se primjerenom procjena o 1,5 milijuna pripadnika manjina, a to znači svaki šesti odrasli član pretežno muslimanske manjine u Xinjiangu jest ili je bio u nekom od tih logora, u pritvoru ili centru za preodgoj, uključivo u formalnim zatvorima”, rekao je Zenz u Ženevi, sjedištu UN-ovih ustanova za zaštitu ljudskih prava.

Optužio je kineske vlasti da pokušavaju “iskorijeniti neovisno i slobodno izražavanje različitih etničkih i vjerskih identiteta u Xinjiangu i to nije ništa drugo nego sustavna kampanja kulturnog genocida”.

Omir Bekali, kazački Ujgur, rekao je na panelu što ga je organizovao američki State Department da ga je mučila policija u Xinjiangu i držala u logoru šest mjeseci u malenoj prostoriji s 40 drugih ljudi.

“Morali smo pljeskati Komunističkoj partiji, pjevati pjesme o kineskom vođi Xi Jingpingu i zahvaljivati kineskoj vladi. Nismo smjeli govoriti”, rekao je.

Skupina američkih zastupnika požalila se ovaj tjedan administraciji svoga predsjednika Donalda Trumpa da nisu dobili primjeren odgovor na prijavu nasilja prema kineskoj manjini i traže sankcije.

Američka veleposlanica Kelley Currie rekla je u Ženevi novinarima da vlada ozbiljno pristupa takvim prijavama te da osobe odgovorne za teška kršenja ljudskih prava ne mogu putovati u Sjedinjene Države i nemaju pristupa američkom financijskom sustavu.

Izvor: HINA