I Novi Travnik zbog stava Vlade ZDK prijeti odustajanjem od projekta “Plava voda”

Detalj sa potpisivanja ugovora za "Plavu vodu"

Da je implementacija “Projekta Regionalnog vodovoda Plava voda” vrijednog 22 miliona eura i finansiranog kreditnim linijama od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) u iznosima od po 11 miliona eura u ozbiljnoj blokadi od strane Vlade Zeničko – dobojskog kantona, na što je nedavno upozorio Grad Zenica, dokaz je i posljednji dopis Refika Lende (SDA), načelnika Općine Novi Travnik.

Novotravnički načelnik upozorio je Vladu Srednjobosanskog kantona, općine Travnik i Busovača, te Grad Zenicu i Javno preduzeće “Plava voda” d.o.o., da će Općina Novi Travnik zbog stava Vlade ZDK preispitati svoje dalje učešće u projektu, koji treba dugoročno riješiti problem vodosnabdijevanja preko 250.000 stanovnika ovog dijela BiH.

“Dostavljena nam je informacija da Vlada ZDK nije potpisala Ugovor o garanciji za kreditno zaduženje zbog čega je realizacija projekta “Regionalni vodovod Plava voda” blokirana. Negativne posljedice takvog postupanja Vlade ZDK će pogoditi sve učesnike u ovom projektu što je za Općinu Novi Travnik potpuno neprihvatljivo. S tim u vezi tražimo da se ova situacija razriješi u što kraćem roku i izbjegnu finansijske i druge negativne posljedice prouzrokovane stavom Vlade ZDK. Ukoliko se ova situacija ne riješi do kraja marta 2019. godine, Općina Novi Travnik će preispitati svoje dalje učešće u projektu i s tim u vezi donijeti odgovarajuće odluke”, stoji u upozorenju kojeg je potpisao Refik Lendo, načelnik Općine Novi Travnik.

Iz projekta za kojeg su osigurana povoljna kreditna ali i značajna grant sredstva i koji bi između ostalih gradova i općina, Zenici osigurao sigurno snabdijevanje pitkom vode za narednih stotinu godina, ranije je istupila općina Vitez. Grad Zenica je prije dvije godine nizom aktivnosti uspio uvjeriti Vladu ZDK da je blokada ovog procesa štetna po Zeničane. Međutim, projekat je ponovno doveden u pitanje iako su Gradska uprava i Gradonačelnik potpisali poseban Ugovor o garanciji za kreditno zaduženje “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prošle sedmice je dopisom Vladi ZDK i premijeru Miralemu Galijaševiću s ciljem implementacije ovog projekta predložio dostavljanje mjenične izjave i 30 bjanko mjenica ali odgovora još uvijek nema.

Dopis_Općina Novi Travnik