Reakcija Eko foruma o radovima na Koksari

Zenicainfo.ba

Nakon što je jučer u kasnim popodnevnim satima iz kompanije Arcelor Mittal Zenica stigla obavijest o današnjim radovima na postrojenju Koksare reagovali su u udruženju Eko forum.

Profesor Samir Lemeš navodi da su Btx i Benzen nusprodukti koksare i da su kancerogeni i izazivaju maligna oboljenja, te se time ne smijemo igrati.

Samir Lemeš

– Iz tog razloga je nabavljena skupa mjerna oprema, koja se ne koristi i ko zna šta građani udišu.Mi smo smo sada prepušteni na milost i nemilost i lični osjećaj da li smrdi Benzen u zraku ili ne, kaže Lemeš i dodaje da to nije u redu.

Sa druge strane, kaže, pokretanje bilo čije odgovornosti nije moguće jer nemate validnih pokazatelja mjerenja zraka.

On podsjeća da u tekstu okolinske dozvole stoji obaveza AMZ-a da do 3.avgusta 2018. godine počnu mjerenja organskih polutanata oko Koksare. Međutim, oni to ne žele da urade što potvrđuje i informacija iz januara ove godine u kojoj AMZ predlaže da početak mjerenja namjeravaju prolongirati do 2020. godine.

Zenicainfo.ba

U Eko forumu smatraju da je potrebna koordinacija između različitih nivoa vlasti, a ne da se godinama odgovornost prebacuje sa Kantona na Institut „Kemal Kapetanović“, sa Instituta na Grad Zenicu, sa Grada na Federaciju, drugim riječima ne zna se ko pije, a ko plaća.

Upravo ti problemi su trebali biti riješeni kantonalnim akcionim planom za zaštitu zraka, koji bi u ovakvim situacijama tačno dao zadatak ko šta treba da uradi, ko koga da obavijesti, ko da plati mjerenja, kakva mjerenja da se rade.

Lemeš podsjeća da je Skupština ZDK donijela odluku da se taj plan uradi do 20.marta, u što lično sumnja da je moguće. Zbog nedostatka takvog dokumenta imamo situaciju da imamo mjernu opremu, da Institut „Kemal Kapetanović“ ne želi vršiti mjerenja ili ne želi dati rezultate mjerenja dok mu Grad ne plati, imamo situaciju da kompanija AMZ u zadnji čas, nakon isteka radnog vremena, obavijesti javnost o radovima na Koksari zbog čega nadležna tijela ne mogu reagovati.

Znači, dodao je Lemeš, imamo opremu, može se raditi, a samo nedostaje koordinacija zbog čega treba insistirati na pritisku prema organima vlasti da koordiniraju svoje aktivnosti kako bi građani bili zaštićeni.

Zenicainfo.ba

Na naš upit o radnjama na Koksari i vrše li se mjerenja Arcelor Mittal odgovara da nisu u posjedu opreme kojom se mjere Btx, Benzen i drugi organski polutanti, te da se za te podatke obratimo Institutu „Kemal Kapetanović“.

Direktor Instituta, Raif Seferović, izjavio je u telefonskom razgovoru da će mjerenja biti vršena, a podaci biti dostupni javnosti, kada Grad Zenica nastavi sa plaćanjem ugovorenih obaveza u iznosu od 50 000 konvertibilnih maraka na godišnjem nivou. (Rešad Šabanović)