FBiH: U pripremi Zakon o podršci porodicama sa djecom

U Federaciji BIH sredinom ove godine trebao bi biti usvojen novi Zakon o podršci porodicama sa djecom, čija je suština ujednačavanje visine naknade za dječiji dodatak.

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na sjednici održanoj krajem februara Nacrt zakona o podršci porodicama sa djecom čiji je cilj ujednačavanje prava na dječji doplatak, kao i na naknadu nezaposlenim porodiljama.

Nacrt je upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

Zastupnica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH iz Zenice, Alma Kratina (DF) pozdravlja novo zakonsko rješenje kao „ispravljanje jedne nepravde“.

– U Nacrtu ima prostora za dodatna poboljšanja ali generalno, ohrabrujuća je činjenica da se pitanje dječijeg dodatka diže na nivo Federacije BiH, ukazala je Kratina.

Ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi ZDK u tehničkom mandatu Nurđehan Šahinović podsjeća da se iz budžeta ovoga kantona na godišnjem nivou za dječiji dodatak izdvajalo oko 4 miliona maraka.

Preuzimanjem isplate ove naknade od strane federalne vlade bit će stvoreni uslovi da se ta sredstva koriste za poboljšanje statusa nezaposlenih porodilja.

Za ovu kategoriju iz budžeta ZDK prošle godine izdvojeno je oko 650 hiljada maraka. (Š.B.)