Frilenserima iz FBiH će biti otpisana poreska dugovanja

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prihvatio je Nacrt zakona o otpisu poreskih dugovanja fizičkih lica rezidenata Federacije BiH koja su ostvarila prihode iz inostranstva.

Predlagač zakona je poslanik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić, kao i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, kojeg su također poslanici prihvatili.

Prvim zakonskim rješenjem Čengić želi da se pomogne mladima koji su ostali u BiH i svakodnevno izvoze svoju pamet, a novac troše u BiH.

“Otpisom ovih dugovanja se pomaže njima jer nisu bili u mogućnosti platiti te poreze zbog nepostojanja obrazaca, ali i poreznoj upravi da napravi detaljnu evidenciju i počne blagovremenu naplatu poreza. Ovim putem želim dati javnu podršku i direktoru Porezne uprave FBiH u nastojanjima da poveća naplatu poreza po svim osnovama”, rekao je Čengić.

U toku javne rasprave, uvjeren je da će Vlada FBiH, Poreska uprava FBiH i Udruženje frilensera zajednički doći do rješenja.

Čengić smatra da je izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom potrebno izvršiti kako bi se priznao status roditelja njegovatelja osobama koje imaju djecu sa težim oblicima invaliditeta.

“Nacrt zakona rađen je po ugledu na zakonska rješenja iz Republike Hrvatske u kojim godinama postoji status roditelja njegovatelja. U toku javne rasprave će biti potrebno uraditi analizu i procjenu financijskih troškova za FBiH koji će nastati nakon usvajanja ovog zakona. Tek nakon detaljne analize moguće je pristupiti usvajanju prijedloga zakona”, kazao je Čengić.

izvor:akta.ba