Magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Izdvajaju se putevi uz rijeke Bosnu, Vrbas i Drinu, kao i puteve Čapljina-Studenci i Stolac-Neum.

Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, dok se, zbog niske jutarnje temperature, poledica može očekivati na zasjenjenim dijelovima puteva preko prevoja, na mostovima i prilazima tunelima.

Iz BIHAMK-a upozoravaju i na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetuju oprezniju vožnju, te napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova na sanaciji odrona, na magistralnom putu M-16 Banja Luka–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, saobraćaj je i dalje obustavljen i preusmjeren na alternativni put preko Čađavice.

Na dionici magistralnog puta M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na GP Bosanski Novi-Dvor.

Na ostalim graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.