Predstavljen prvi broj časopisa „Nova Romska Generacija“

Sinoć je u Zenici održana javna promocija prvog broja časopisa „Nova Romska Generacija“, a koji pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovina uređuje i izdaje Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica).

Ovome događaju prisustvovali su uvaženi članovi romske zajednice sa područja grada Zenice, a prisutnima su se obratili glavni i odgovorni urednici časopisa – Refik Refa Crnović i Mehmed Janjoš Tahirović.

U svome obraćanju putem video linka, Refik Crnović je naglasio veliku važnost projekta izdavanja ovoga časopisa, iz više razloga, od kojih se ističu očuvanje kulturne i historijske tradicije romske zajednice sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, očuvanje romskog jezika, te razbijanje ustaljenih stigmi o romskom narodu koje su prisutne u modernom bosanskohercegovačkom društvu. Sa ponosom je istakao da je 30% časopisa pisano na romskom jeziku, te da se može sa sigurnošću tvrditi da po prvi put u novijoj historiji Bosne i Hercegovine neka organizacija ili ustanova izdaje periodičnu publikaciju na romskom jeziku.

Mehmed Tahirović se u svome obraćanju posebno zahvalio ministrici Semihi Borovac, ne samo zbog toga što ovo Ministarstvo pod njenim rukovođenjem sponzorira ovaj projekat, nego kontinuirano sve 4 godine sada već proteklog mandata aktivno podupire različite projekte sa ciljem očuvanja kulturnih i tradicijskih vrijednosti manjinskih zajednica sa prostora Bosne i Hercegovine.

Inače, sam časopis je veoma kvalitetno tehnički obrađen i dizajniran, te sadrži dvadeset stranica, kroz koje se isključivo predstavljaju uspješni i ostvareni romski sportisti, umjetnici, romski aktivisti. Odnosno, kroz sadržaj časopisa promoviraju se sport, kultura i umjetnost u romskoj zajednici.

U vremenskom periodu od godinu dana svaki novi broj časopisa izlazit će na tromjesečnom nivou.