Dogovorena raspodjela vlasti u ZDK

Nova većina u Zeničko-dobojskom kantonu već je izvršila podjelu resora po strankama. Prema posljednjim informcijama nova Vlada Zeničko-dobojskog kantona trebala bi biti imenovana početkom marta.

U raspodjeli ministarstava u novoj vladi Zeničko-dobojsko kantona, HDZ-u će pripasti dva ministarska mjesta.

 – Ponovno dobivamo resor finansija i privrede, a Žepče će ponovno dati ministra finansija i neće to biti dosadašnji ministar Kajić, rekao je Ivo Tadić predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a, dodajući da za resor privrede slijede unutarstranački razgovori.

– MUP, Ministarstvo prometa i komunikacija i Ministarstvo zdravstva će pripasti stranci A-SDA, Ministarstvo za boračka pitanja Stranci za BiH, a ostala četiri ministarstva i premijera će dobiti SDA. To smo dogovorili i nadam se kraja tekućeg, a u najgorem slučaju početkom trećeg mjeseca da ćemo imati i formiranu novu Vladu, – rekao je Tadić.

-Stranke okupljene oko SDA formirale su novu skupštinsku većinu i u toku je proces rekonstrukcije Skupštine. U narednih sedam ili osam dana uslijedit će i promjena predsjedavajućeg Skupštine, – zaključio je Tadić. (S.G.)