FOTO: Upriličeno svečano otvaranje izložbe “Novo lice centra”

Izložba nagrađenih radova konkursa za izradu idejnog rješenja centralne gradske zone Zenica, održana je sinoć u Muzeju grada Zenica.

Za najbolji prijedlog idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja centralne gradske zone u Zenici proglašen je rad autorice Nine Čačković iz Tuzle, magistrice arhitekture. Pored ovoga, Nina  je osvojila broje nagrade i priznanja, te je učestvovala na mnogim projektima i arhitektonsko-urbanističkim konkursima, u našoj zemlji, ali i Srbiji, Italiji, te Sjedinjenim Američkim Državama.

“Velika mi je čast biti dio jednog ovakvog projekta, barem, u našoj struci ovakvi konkursi nisu česta pojava. Sama projektna ideja jeste da se prije svega humanizira prostor centralne zone u Zenici u smislu hortikulturalnih elemenata za građane koji žive u centralnom dijelu Zenice, ali i šire,“ – kazala je prvonagrađena, Nina Čačković.

Nina ističe da su od posebnog značaja kulturni i historijski objekti na ovoj lokaciji, kao što su Sinagoga ili Austrijska česma, sa idejom da se ti objekti zaštite i na njih privuče pozornost.

Jedan od značajnih elemenata ovog projekta jeste pristup rijeci Bosni, odnosno povezivanje centralne zone u smislu kreiranja skulpturlanih stepenica, u svrhu organizovanja druženja građana.

Sam projekat u principu ne obuhvata rušenje ili gradnju, većinom su to intervencije hortiklulturalnih elemenata. Neki od projekata koji su predloženi, a važni su od ekonomskog značaja jesu pitanje Opće biblioteke u Zenici i Likovne galerije.

Članica žirija, Vedina Babahmetović, kazala je da posao arhitekata i urbanista zajedno sa Gradskim upravama, predstavlja pravljenje strategija i planova razvoja grada. Jedini ispravan način da bi se došlo do pravog rješenja jesu upravo arhitektonski i urbanistički konkursi, koji se konačno manifestuju i u našoj državi, posebno u Zenici.

„Vodeći smo u tom segmentu. U zadnje dvije godine imali smo već tri internacionalna arhitektonsko-urbanistička konkursa i već se priprema četvrti. Zbog manjka kulture konkursa u Bosni i Hercegovini, nažalost pristigao nam je jako mali broj radova. Pristiglo nam je samo jedanaest radova, od čega su dva pravno neispravna. Među tri najbolja rada, prvonagrađena je najbolje riješila pitanje ovog konkursa, ali ne u cijelosti. Međutim, nije bilo dovoljno kvalitetnih radova za otkup. Preplitanjem ova tri rada, cijeneći svaki, bit će podloga za izradu regulacionog plana. Način i metodologiju rada gradske zone Zenica realizovat ćemo u dogovoru sa Gradskom upravom,“ – kazala je Vedina Babahmetobić, jedna od članica žirija.

Ovim povodom obratio se i gradonačelnik Grada Zenice, Fuad Kasumović.

„Prije svega želim da se zahvalim međunarodnom žiriju ovog konkursa, te da čestitam pobjednicima. Zamolio sam Udruženje arhitekata Bosne i Hercegovine zajedno sa gospodinom Turkićem i  gospođom Vedinom da dođemo do rješenja s ciljem uređenja ovog grada. Zenica nema niti jedan projekat ovog tipa i drago mi je sto ćemo konačno realizovati ovaj projekat. Riješili smo kapitalne probleme Zenice, sada je red na uređivanje grada i trgova. Prema tome uskoro ćemo pokrenuti projekat trga Bosne i Hercegovine. Na ovaj skup odazvali su se ljudi koji imaju srce ovoga grada. Imamo namjeru iskombinovati nekoliko idejnih projekata, te ovim povodom pozivam arhitekte našeg grada, da daju konstruktivan doprinos u izmjeni regulacionog plana.“ (Nejra Mustafić)


Foto: Delila Suljić