Četvrti Internacionalni festival edukativnog teatra “IFET”

Četvrti Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET biće otvoren sutra u Bosanskom narodnom pozorištu.

U okviru osam festivalskih dana biće održane dvije smotre dječijeg i dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama, te osam dječijih pozorišnih i lutkarskih predstava iz Mostara, Novog Sada, Zenice, Tuzle, Zavidovića, Banje Luke i Beograda.

“Nakon probne četiri festivalske godine, Festival IFET, čija je okosnica repertoar Dječije, omladinske i lutkarske scene, postao je jedna od redovnih djelatnosti Bosanskog narodnog pozorišta”, – istakao je na današnjoj press konferenciji direktor zeničkog pozorišta, Hazim Begagić.

U okviru Festivala biće održana i Deseta, jubilarna Smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola, Sedma smotra dramskog stvaralaštva osoba sa poteškoćama, jedinstvena manifestacija ove vrste u BiH, kao i jedna stručna radionica procesne drame. Ove godine će osim revijalnog biti održan i takmičarski program, kojeg će ocjenjivati glumački žiri u sastavu Anđela Ilić-Škiljo, Ermina Nišić-Kurevija i Adna Hasanić. Pobjednici će biti proglašeni u subotu, 8. decembra.

Ovogodišnji IFET će biti održan u okviru zimske manifestacije Zenica Adventure, pod pokroviteljstvom Grada Zenice i u organizaciji Radio-televizije Zenica. (S.Stević)