Generalice Nacionalne garde SAD-a posjetile Američki kutak

Američki kutak pri Gradskoj biblioteci u Zenici ugostio je u srijedu, 28. novembra, vojnu delegaciju savezne države Merilend iz Sjedinjenih američkih država. Predvodile su je dvije generalice Nacionalne garde, April Vogel i Janine Birkhead .

Povod ovoj posjeti je 15 godina uspješene saradnje američke savezne države Merilend i Bosne i Hercegovine, koja uključuje i saradnju Oružanih snaga BiH. Delegaciju su predvodile dvije dame sa činom generala u nacionalnoj gardi, April Vogel i Janine Birkhead. One su govorile o saradnji Baltimor nacionalne garde i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, ali i vlastitim bogatim iskustvima u američkoj vojsci.

„Njihovo vojno iskustvo je veliko a akcenat u svom izlaganju stavile su na projiciranje i primjenu „leadershipa“, odnosno principa vođstva unutar vojnih struktura“, kaže Sead Pašić, rukovodilac Američkog kutka

Na druženju u Gradskoj biblioteci nije bilo pripadnika Oružanih snaga BiH jer to, ističe Sead Pašić, i nije bila intencija ovog događaja. Cilj je bio da nacionalna garda Merilenda vidi i druge djelove Bosne i Hercegovine osim Sarajeva. Istovjetnu prezentaciju nakon Zenice imali su i u Tuzli. (D.Travar)