Fuad Kasumović o radovima u Vranduku: Ceste FBiH se stavljaju iznad države, podržat ću mještane

Radovi na tunelu Vranduk i dva mosta trajat će 18 mjeseci, a sav saobraćaj iz Doboja ka Sarajevu odvija se kroz Zenicu. Osim što su ugroženi pješaci u mjesnim zajednicama kroz koje prolazi obilaznica, svakodnevne probleme i gužve u odvijanju saobraćaja u centru Zenice stvaraju i kamioni s prikolicama koji saobraćaju putevima koji nisu napravljeni za svakodnevno opterećenje.

Prvi čovjek Zenice Fuad Kasumović u razgovoru za Klix.ba je kazao da ih iz Cesta FBiH nijednim aktom nisu informisali o radovima i preusmjeravanju saobraćaja.

“Uprava Cesta Federacije BiH je veoma bezobrazna i neorganizovana, nas nisu nijednim aktom informisali niti bilo što. Vjerovatno im se žurilo da operu pare, jer kada vidim ko je direktor i izvođač radova, ali bez plana da se krene raditi 18 mjeseci i bez neke adekvatne alternative… Već su nam kružne tokove u gradu uništili kamioni. Gradska uprava razmišlja da podrži građane da se sve to blokira. Ne može se život odvijati u Hercegovini, a meni i Zenici praviti problem”, izjavio je Kasumović.

Dodao je da nikada nisu sjeli s predstavnicima, obišli teren, napravili plan i sporazum, ali da on kao gradonačelnik podržava mjesne zajednice u ostvarenju svojih prava.

“Apsolutno ih podržavam. Grad nam je blokiran. Magistralu smo platili 50 miliona i oni je uništavaju. Morali su s nama sjesti, dogovoriti sve. Nije mi jasno da je to bilo toliko bitno da se nije mogla sačekati godina ili dvije pa da se završi Koridor 5C i da se sve odvija obilaznicom autoputa”, dodao je Kasumović.

Prema njegovim riječima sa Cestama FBiH imaju veoma neozbiljan odnos već godinama, dok s Autocestama FBiH imaju “zdrav” odnos.

“Dvije godine nije riješeno osvjetljenje na petlji u Blatuši, a stavljaju se iznad građana. Autoceste kada rade, održimo sastanke, obiđemo teren, napravimo prijateljsko okruženje, potpišemo sporazum da će sve što se uništi vratiti u prvobitno stanje, a Ceste FBiH se stavljaju kao da su iznad države”, zaključio je gradonačelnik Zenice.

Na sastanku koji će biti održan 30. novembra predstavnici mjesnih zajednica zatražit će od Cesta FBiH preusmjeravanje saobraćaja van njihovih naselja nekim drugim alternativnim pravcima u roku od sedam dana, a ako im se ne izađe ususret najavili su rigorozne mjere.

izvor: E.M. / klix.ba