40. godina od izgradnje drugog kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo

Na današnji dan prije 40. godina završena je Omladinska radna akcija Šamac – Sarajevo, kao jedan nestvarno uspješan projekat u kojem je 24 000 omladinki i omladinaca, svrstanih u 250 omladinskih radnih brigada iz svih krajeva Jugoslavije, za nepunih 8 mjeseci  izgradilo oko 100 km pruge.

Pri tome je uz izuzetan entuzijazam probijeno 7 tunela, sagrađena 34 mosta, izmješteno korito rijeke Bosne, istovareno i položeno oko 120 000 pragova, istovareno i rasuto oko 250 000 kubnih metara tucanika.

ORA „Šamac – Sarajevo“ je za sve nas bio događaj sa velikim „D“. Moto pod kojim su se gradila oba kolosjeka je bio „Mi gradimo prugu – pruga gradi nas“! – navode iz Organizacionog odbora godišnjice.

Ovo je podvig kojim svi treba da se ponosimo“, riječi su Nijaza Skenderagića, predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje 40 godina od izgradnje II kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo. „Taj projekat je ostavio trajni trag za sjećanje budućim generacijama. No, ORA kao i mnoge druge pozitivne vrijednosti, svesno se i na više načina guraju u zaborav. Namjerno se ignorišu uspjesi i podvizi naše i generacije naših roditelja. Na ovaj i na druge načine mi to pokušavamo otrgnuti iz zaborava“, ističe Skenderagić.

Podsjećanje na ove podvige jako je potrebno upravo danas, kada mladi masovno odlaze iz Bosne i Hercegovine, kao njen najvažniji ekonomski i društveni resurs. Mnogo toga što je moglo pomoći nakon posljednjeg rata, kao što su javni radovi, nažalost, nije realizovano. Ta i takve ideje, koje su nekada bile stvarnost, kao da su sada potpuno deplasirane. To je nemjerljiva šteta za ovu zemlju u kojoj se mladima nudi i propagira kultura nerada, za razliku od velikih pregnuća kojim su se odlikovale prethodne generacije, poput one koja je prije 40 godina istovremeno gradila i prugu i sebe, stoji u saopćenju Organizacionog odbora za obilježavanje 40. godišnjice gradnje drugog kolosijeka pruge Šamac-Sarajevo.