Čestitka premijera i predsjedavajućeg Skupštine ZDK u povodu Dana državnosti BiH

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine s ponosom se prisjećamo svih Bosanaca i Hercegovaca koji su 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu na zasjedanju ZAVNOBIH-a, potvrdili identitet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine.

Ove historijske činjenice su nepobitne jer je ZAVNOBiH djelo i tekovina svih građana Bosne i Hercegovine, čijim se odlukama na nepokolebljiv način potvrđuje historijsko-politički subjektivitet Bosne i Hercegovine u njenim historijskim granicama, multireligijske, multietničke i multikulturalne države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana.

Stoga je današnja generacija veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma, sačuvali integritet bosanske države. S velikim poštovanjem, prisjećamo se i svih patriota koji su s početkom agresije na međunarodno priznatu državu BiH 1992. godine, ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta, a posebno se prisjećamo onih koji su u toj časnoj borbi dali i svoje živote.

U duhu tih misli, građanima Zeničko-dobojskog kantona iskreno čestitamo 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine, sa željom da svojim radom i zalaganjem stvorimo uslove za bolje sutra, te da time jačamo državnost svoje domovine po mjeri svih njenih građana.

 

Premijer ZDK Miralem Galijašević

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak