Stanovnici Tetova najavljuju moguće proteste zbog zagađenja zraka

Stanovnici naselja Tetovo najavljuju moguće proteste zbog zagađenja zraka, dodatno pogoršanog uvođenjem novog režima saobraćaja, sa početkom rekonstrukcije Tunela Vranduk.

Sav taj saobraćaj slijeva se i na gradske ulice, tako da će aerozagađenje u Zenici ove zime po svoj prilici biti i gore nego što je to inače pred kraj kalendarske godine. No, prema dostupnim podacima monitoringa, situacija još nije alarmantna.

Stanje sa okolišem u Tetovu usložnilo se uvođenjem novog režima saobraćaja. Tamošnji Zeničani na rubu su strpljenja. Uz prašinu i dim iz pogona Mittala, u narednih godinu i po dana moraće se nositi i sa zagađenjem iz kamiona i putničkih vozila, u tranzitu kroz Zenicu.

“Stanje je neponošljivo! Kad vidiš šta ti radi Mittal, šta ti radi država, još sa ovim saobraćajem, jasno ti je da su dostignute krajnje granice. Imaće bunt sto posto, i to ubrzo!” – ogorčen je Samir Kubat, predsjednik Mjesne zajednice Tetovo.

Pokazatelji zagađenja zraka uvijek su najgori u Tetovu. Već u oktobru, dozvoljeni godišnji prosjeci zagađenja sumpor-dioksidom i prašinom, višestruko su premašeni.

– 1.10.2018. koncentracije SO2 na mjernom mjestu MS3 Tetovo bile su iznad 500 µg/m³ 4 sata uzastopno,

– 5.10.2018. koncentracije SO2 na mjernom mjestu MS3 Tetovo bile su iznad 500 µg/m³ 3 sata uzastopno i

– 17.10.2018. koncentracije SO2 na mjernom mjestu MS3 Tetovo bile su iznad 500 µg/m³ 3 sata uzastopno, navodi Institut.

Prema izvještajima iz Instituta Kemal Kapetanović, meteo uslovi će u narednim danima pogodovati povećanju aerozagađenja, ali do danas nije bilo uslova za proglašenje epizoda uzbune. Potvrdili su nam to i iz Gradske uprave, koja je zadužena za proglašavanje mjera zaštite zdravlja stanovništva u slučajeva prekomjernog zagađenja.

“Nije bilo takvih pokazatelja da bi se proglasila neka od epizoda uzbune. Moram napomenuti da na sve tri mjerne stanice u tri uzastopna sata trebaju biti izmjerene prekogranične vrijednosti da bi se proglasila neka od uzbuna”, – precizira Jasmin Čabaravdić iz Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice.

Mjerne stanice iz sastava monitoringa zagađenja ugovorom su povjerene Institutu Kemal Kapetanović, koji ima obavezu održavanja opreme, praćenja i obavještavanja. Iz ove institucije, ukazuju da pripadajući uređaji za mjerenje Benzola, Toluena, Xilena i Etilbenzena (BTEX) nisu u funkciji, kao i jedan od dva displeja na zgradi Union banke.

„Potrebno je izvršiti sarvis i nabavku nedostajućih elementa za automatsku dnevnu provjeru BTX uređaja, a u toku je raspisivanje tendera za servis i nabavku nedostajućih dijelova. Nakon toga potrebno je izvršiti kalibraciju navedenih uređaja i njihovo puštanje u rad“, navode u Institutu.

“Ali mjerna oprema, analizatori, svi su u funkcionalnom stanju i spremni su za mjerenje podataka”, – dodaje Čabaravdić.

To bi trebalo da znači da ćemo u uslovima prekomjernog zagađenja na vrijeme o tome biti obavješteni i upućeni na odgovarajuće postupke u zaštiti zdravlja. (Sanja Stević)