Održana javna tribina povodom Svjetskog dana romskog jezika

Sinoć je u prostoru Cabaret Cluba Zenica, sa malim zakašnjenjem uslijed implementacije nekoliko projekata, održana javna tribina u organizaciji Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica), a povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika – 05. novembra.

Prisutnima na tribini obratili su se predsjednik UNM Zenica – Refik Crnović, njegov zamjenik – Mehmed Tahirović, te pravni savjetnik UNM-a Emir Abduzaimović. Pri tome su istakli da se značaj obilježavanja ovoga zvaničnog romskog praznika ogleda u zaštiti romskog jezika, kao i kulture i identiteta romskog naroda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Rukovodstvo UNM-a smatra da je porazna činjenica da veoma mali broj pripadnika romske zajednice poznaje romski jezik, a naročito je zabrinjavajuća činjenica da mlađi pripadnici romske zajednice uzrasta do 18 godina života, u procentu od 99% ne poznaju ni osnovnu terimnologiju romskog jezika.

Pravni savjetnik UNM-a Emir Abduzaimović ovom prilikom je naglasio da Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina samo formalno poznaje mogućnost izučavanja romskog jezika u školama, dok u praksi nisu izrađeni nastavni planovi i programi za izučavanje romskog jezika, ne postoje udžbenici za romski jezik, kao i da se javlja problem nepostojanja kvalificiranih predavača. Ovakva situacija uveliko utiče na polagano izumiranje romskog jezika u romskoj zajednici sa područja grada Zenice.

Predsjednik UNM-a Refik Crnović ovom prilikom naglasio je da Udruženje već uveliko radi na implementaciji projekta pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a koji za cilj između ostalog ima i očuvanje romskog jezika na prostoru Zeničko-Dobojskog kantona.

Organizatori javne tribine ovim putem se zahvaljuju pokroviteljima održavanja tribine – Gradu Zenici na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, te braći Petrović – vlasnicima Cabaret Cluba iz Zenice.

PRESS CENTAR

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA IZ ZENICE