Svjetski dan televizije – 21.novembar

Glavna skupština Ujedinjenih naroda na sjednici u martu 1996. godine proglasila je 21.novembar Svjetskim danom televizije kako bi istaknula važnost i vrijednost povećanog uticaja televizije na skretanje pažnje na goruće teme današnjeg društva.

Već 21. i 22. novembar 1996. Ujedinjeni narodi održali su prvi Svjetski televizijski forum gdje su se vodeći medijski djelatnici okupili pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda kako bi razmotrili sve veći značaj televizije. Tada je zaključeno da televizija ima izuzetno značajan proces odlučivanja, te je priznata kao jedan od glavnih alata u procesu informiranja i utjecaja na javno mnijenje.

Očekuje se da će i ove godine u povodu Svjetskog dana televizije, brojne televizijske stanice, a posebno javni servisi emitirati prigodnu emisiju ili videozapis kao način obilježavanja ovog dana.

Inače, javni medijski televizijski servisi najrazvijeniji su u Europi i dosežu do 60 posto građana Europe, a prosječni Europljanin u prosjeku provede pred malim ekranima oko četiri sata birajući između skoro 5.500 televizijskih programa koji se emituju putem zemaljskog signala, satelita, kabela, IPTV-a ili neke druge platforme.

Media Daily