Punionica za električna vozila i u Zenici

foto: tportal.hr

Elektroprivreda BiH realizuje projekat instalacije šest novih punionica za električna vozila, koje će u naredna tri mjeseca biti instalirane na javnim mjestima u Tuzli, Zenici, Travniku, Mostaru i Bihaću.

Tačne lokacije još nisu poznate, ali će vjerovatno biti uz poslovne zgrade distributivnih podružnica Elektroprivrede BiH, potvrdila je za zenicainfo.ba Midheta Kurspahić, portparol ove kompanije.

“Svakako da će masovnija upotreba električnih vozila u BiH zahtjevati i veći broj punionica. No, za početak i ovih šest punionica će zadovoljiti većinu potreba za punjenjem električnih vozila”, kazala je Kurspahić.

U Institutu za privredni inžinjering smatraju kako bi masovnija upotreba ovih vozila dovela do smanjenja zagađenja zraka, stoga bi i država trebala stimulisati njihovu kupovinu. “Jedina olakšica za ova vozila za sada jeste da prilikom registracije ne rade eko test na tehničkom pregledu. Pošto se stalno govori o tome koliko je BiH zagađena zemlja, bilo bi uistinu dobro da država kroz razne poticaje sufinansira ili na bilo koji način pomaže kupovinu ovih vozila”, ističe Muhamed Barut, stručni saradnik za analizu i savjetovanje Instituta za privredni inžinjering Zenica.

Elektroprivreda će u narednom periodu pokrenuti niz aktivnosti, između ostalog, i definiranje partnerstva kao i iznalaženje mogućnosti finansiranja kroz domaće i inostrane fondove, te iniciranje donošenja potrebne regulative koja će olakšati i potaknuti intenzivnije gradnje punionica, navode iz ove kompanije. (B.Dorić)