Saobraćajne gužve u gradu zbog rekonstrukcije tunela Vranduk

Preusmjeravanje saobraćaja iz smijera Doboja, kroz Nemilu, Vranduk, Banloze, Tetovo i centar grada, nakon što su počeli radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk, već prvi dan uzrokuje brojne probleme.

Velike gužve, buka, nepostojanje signalizacije, samo su neki od razloga zbog čega negoduju stanovnici 12 mjesnih zajednica. Nisu prošla ni 24 sata, a brojni građani negoduju načinom na koji je riješeno pitanje preusmjeravanja saobraćaja. Traže izmjene ili će im život u narednih 18 mjeseci biti nepodnošljiv.

Predstavnici mjesnih zajednica Tetovo i Vranduk istovremeno ukazuju i na činjenicu, da na kompletnoj zaobilaznici nije postavljena saobraćajna signalizacija, te ne čudi što je povećan broj saobraćajnih nesreća, danas su zabilježene već dvije.

Dodatno nezadovoljstvo uzrokuje činjenica što investitor i izvođač radova nije ispunio niti jednu od obaveza preuzetih iz javnog poziva.

Postojeća regulacija saobraćaja već je dovela do toga da 100 učenika iz Ljubetova i Nemile danas nije moglo otići u školu, a upitno je da li će to moći učiniti i narednih dana, odnosno mjeseci. Od nadležnih je u više navrata traženo rješenje postojeće situacije, ali odgovor  nikada nije stigao. Svjesni činjenice da ih trenutno niko ništa ne pita, što kako kažu neće dugo potrajati, predstavnici 12 mjesnih zajednica najavljuju održavanje zajedničkog sastanka. Jedna od tema, ukoliko se nastavi sa ignoriranjem lokalne zajednice, biće prijedlog da se izađe na ulicu i blokira daljnje odvijanje saobraćaja. (R.Šabanović)