Prekršajni nalozi od 400 KM za borce koji su učestvovali u julskim protestima

Arhiva: protesti boraca

Na desetine učesnika u boračkim protestima iz jula ove godine, do danas je dobilo prekršajne naloge u iznosima od 400 konvertibilnih maraka. MUP Sarajevskog kantona ih tereti da su ometali saobraćaj, prilikom okupljanja pred federalnim institucijama u glavnom gradu.

Advokat, Mirnes Ajanović, koji je u nekoliko navrata branio bivše borce pred sudovima, tvrdi da su ovi prekršajni nalozi nezakoniti, jer tretiraju osobe u protestima kao učesnike u saobraćaju.

Ukazao je na pravni lijek u ovim slučajevima, mogućnost neprihvatanja odgovornosti za navedeni prekršaj i izricanja zahtjeva za sudskim odlučivanjem. No, pravi problem, kaže Ajanović, je selektivan odnos prema neposlušnima, s obzirom da se kažnjavaju, hapse i maltretiraju uvijek isti ljudi, oni koji nisu stranački aktivni.

Mnogi od njih nemaju stabilne porodične prihode i kaznu tešku četiri stotine maraka, neće biti u stanju da plate. Jedan od učesnika u julskim protestima, zenički demobilisani borac, nekadašnji diverzant i dobrovoljac, Hajriz Doglod, kaže da je policija u ovom slučaju postupila prije svega nemoralno, s obzirom na ulogu boraca, naročito Zeničana, u oslobađanju Sarajeva.

“Ogorčeni smo na sarajevsku policiju. U ratu idemo u deblokadu Sarajeva, a sada, kad tamo dođem, mene sarajevski policajac udara, psuje mi mater” – komentariše Doglod, dodajući: “Idemo mi dalje, mi ćemo svoje izganjati sto posto”. (S.Stević)