Muzej grada Zenice obilježio Evropsku godinu kulturnog naslijeđa

Muzej grada Zenice cijelim nizom programa i projekata obilježio je Evropsku godinu kulturnog naslijeđa.

„Muzej grada Zenice je evropski muzej po svemu, ozbiljno shvatamo upustva Evropske komisije i sposobni smo da ih provedemo“, kaže Adnadin Jašarević, direktor ove ustanove.

Od projekata, realizovanih od proljeća do jeseni, Jašarević posebno izdvaja IPA REG projekat Fortress reinvented, čija je svrha bila poboljšanje turističke ponude u tvrđavi Vranduk uz pomoć audio i video tehnologije, snimanja albuma srednjovjekovne muzike, te deset dokumentarnih filmova o srednjovjekovnoj Bosni.

U Muzeju su ponosni i na projekat „Moj muzejski kutak“, čiji je cilj bio predstavljanje muzejskih sadržaja osobama sa poteškoćama u razvoju kroz proučavanje srednjovjekovnog pisma bosančice, uz pomoć kompjuterske igre. Dosljedni našem evropskom profilu, ističe Jašarević, ovaj smo program upotpunili vrijednim gostovanjima iz Austrije, Njemačke i Slovenije, te učešćem u međunarodnim projektima u Bijelom Polju i Bitoli.

Osoblje muzeja organizovalo je radove na zamjeni i popravci krova nacionalnog spomenika Careva džamija u Vranduku. Programi Muzeja grada Zenice podržani su sredstvima iz evropskih fondova, ali i onim Grada Zenice, Zeničko-dobojskog kantona i resornog federalnog ministarstva. (D.Travar)