Obilježen Dan metalaca

Povodom 15. novembra, Dana metalaca, danas je u Sarajevu održana prigodna svečanost. Ovom događaju prisustvovali su i gotovo svi predstavnici metalskih radnika iz Zeničko-dobojskog kantona.

U situaciji u kojoj živimo ovaj datum se već odavno obilježava, ali i ne slavi. Ipak, nije sve tako crno.

Nadam se da će doći bolja vremena kada je u pitanju metalski sektor i radnici koji rade u njemu, kaže Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata radnika ArcelorMittal-a.

Metalska industrija je pokretač privrede, postavlja se pitanje zašto to od strane naših vlasti nije prepoznato.

Zuhdija Kapetanović

Meni je žao što vlasti nisu prepoznale da je metalski sektor i prije bio pokretačka osovina. Hoću da vjerujem da će nova vlast imati više razumijevanja za ovaj sektor, kazao je Kapetanović.

Sa današnje svečanosti u Sarajevu, odaslane su poruke da je položaj radnika u ovom sektoru izuzetno težak, ali da je za nijansu bolji nego u prethodnom periodu.

Tačno je da ove godine imamo manje problema kada su u pitanju stečajevi. Ova problematika je bila izražena u prethodnih nekoliko godina, kazao je Kenan Mujkanović, predsjednik Metalaca ZDK.

Kenan Mujkanović

Naš sagovornik ističe osnovne stavke koje bi trebalo poboljšati kako bi radnici u metalskom sektoru bili zadovoljni.

Prvo bi trebalo usvojiti zakon o uvezivanju staža. Zatim bi trebalo zaključiti Opći kolektivni ugovor, kaže Mujkanović i dodaje da je treći njihov zahtjev hitno usvajanje zakona o štrajku i zaštiti na radu.

Kako ističe Mujkanović, ova zakonska rješenja su zastarjela i prevaziđena. Jedan od zahtjeva jeste i povlačenje zakona koji su u parlamentarnoj proceduri, a tiču se doprinosa i poreza na dohodak. (N. Glibo)