Bod u Beču za plasman u Ligu A i nastavak niza bez poraza

foto: sportsport.ba

U utakmici petog kola Lige nacija BiH je gostovala u Beču protiv Austrije, a meč je završen rezultatom 0:0.

BiH je s tri pobjede dočekala ovaj meč, koji je puno više značio domaćoj selekciji, budući da je Austrija željela da pobjedom zadrži šanse za prvo mjesto.

Utakmicu na Ernst Happel stadionu pamtit ćemo i po tome što su Zmajevi imali nevjerovatnu podršku, pa je oko 15.000 naših navijača došlo da podrži izabranike Roberta Prosinečkog i ovo je bilo jedno od najmasovnijih gostovanja bh. navijača u historiji reprezentacije.

Na početku meča bez nekih uzbuđenja, no odmah se vidjela dinamična utakmica, s dosta trke i borbe, mada pravih šansi nije bilo puno, barem ne u prvom dijelu.

Najbolje prilike imala je bh. reprezentacija i oba puta preko Edina Višće. Prvo je u 26. minuti krilni nogometaš Basaksehira pucao pod prečku iskosa s desne strane, a golman Austrije odbranio, a onda je u završnici prvog dijela matirao Lindnera, ali je lopta otišla malo pored gola.

Osim Višće, imao je Džeko jedan udarac, ali je bio neprecizan. Na drugoj strani, prijetio je Alaba iz slobodnjaka, potom i Arnautović, ali naša mreža je ostala netaknuta.

Nastavak meča donosi nova uzbuđenja, a Austrijanci su očekivani odmah krenuli ofanzivno, pošto im je pobjeda bila neophodna večeras.

Umallo u 52. minuti da Austrijanci povedu. Hinteregger je prvo pucao glavom, ali je Vranješ u posljednji čas izblokirao, da bi se kasnije lopta odbila do Arnautovića, a njegov udrac iz poluvoleja pogađa Šunjića na putu do gola.

Nekoliko minuta kasnije, na drugoj strani Džeko je gađao, izblokiran je, pa onda Lindner hvata loptu. Naš kapiten je brzo imao novu šansu, s nekoliko metara se okrenuo i snažno tukao, ali lopta ide malo preko gola Austrijanaca.

Pravo je čudo kako je Lindner odbranio Duljevićev udarac u 64. minuti. Duljević je sve dobro napravio, gađao je gornji lijevi ugao domaćeg gola, a Lindner čarobnom intervencijom spašava Austrijance.

Nastavilo se igrati u visokom ritmu, napadi su se smjenjivali, ali Šehić i Lindner nisu večeras matirani, a konačnih 0:0 znači da BiH završava prva u grupi i od naredne sezone igrat će u Ligi A, ali i igrat će play-off za osvajanje Lige B i direktan plasman na Evropsko prvenstvo.

Zmajevi su u Ligi B u Ligi nacija na kraju upisali tri pobjede uz jedan remi, dali su pet i primili samo jedan gol. Austrija će za ne nekoliko dana igrati protiv Sjeverne Irske u Belfastu, ali je jasno da ne može ni naprijed, ni nazad.

Ovo je bila deveta utakmica bh. reprezentacije u nizu bez poraza, a jedini poraz s Prosinečkim Zmajevi su upisali protiv Meksika u prijateljskom meču.

Austrija – BiH 0:0

BiH: Šehić, Vranješ, Šunjić, Zukanović, Čivić, Bešić, Sarić, Pjanić (od 87. Gojak), Višća, Duljević (od 79. Krunić) i Džeko.

Austrija: Austrija: Lindner, Lainer, Hinteregger, Dragović, Alaba, Žulj (od 82. Janko), Baumgartlinger, Lazaro, Kainz (od 46. Schlager), Schöpf (od 67. Gregoritsch), Arnautović.

sportsport.ba