Sirutka liječi jetru i podmlađuje

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a sirutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte sirutku.

Napitak koji je zaslužan što su Norvežanke mladolikog izgleda, dostupan je i nama, iako je pomalo zaboravljen. Sirutka je spas za zdravlje jetre i mršavljenje, a koliko je ona čudotvorna govori činjenica da je Old Tomas Par, skromni engleski seljak, zahvaljujući njoj doživio 152 godine. Kroz historiju su bake naših baka koristile sirutku kao lijek i definitivno nisu griješile. Sirutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovana industrijska proizvodnja sirutke počela je tek četrdesetih godina 20. vijeka.

Sastav i ljekovitost surutke

Za ishranu je ova namirnica prikladna od začeća do duboke starosti. Čak se i zbog sličnosti majčinom mlijeku može koristiti umjesto mlijeka u ishrani beba. Sirutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od jedan odsto bjelančevina i preko 93 odsto vode. Glavni sastojci sirutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline. Sirutka je pravi eliksir zdravlja: povećava sreću, pomaže kod mršavljenja, smanjuje umor, liječi upale.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a sirutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte sirutku. Sirutka sadrži beta-laktoglobulin koji snabdijeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koje značajno pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre.

Alfa-lactalbumin koji sadrži sirutka, obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja. On je bogat imunoglobulinima i lizosomom koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Ujedno, sadrži i protivupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama. Sirutka je puna cisteina koji su potrebni tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina. Nivo cisteina veoma je nizak kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre. Naime, glutation je moćan antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlijezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Za izdržljivost i mršavljenje

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, sirutka bi trebalo da bude dio vašeg svakodnevnog jelovnika. Sirutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira tijelo, daje više energije pa je puno prikladnija od štetnih energetskih pića.

Sirutka pomaže kod:

* hroničnog umora

* stresa

* prejedanja

* visokog pritiska

* pada imuniteta

* želučanih tegoba

* bolesti jetre

* čišćenja organizma od toksina

 

Nezavisne novine