Faruk Hadžić: Nebitne teme u medijima, što da se zamaramo odlaskom radnika iz BiH

Makroekonomski analitičar, Faruk Hadžić, poznat po zanimljivim analitičkim osvrtima na ekonomske trendove u BiH, koje povremeno objavljuje na društvenim mrežama, izračunao je uticaj masovnih odlazaka bh. građana u inostranstvo na situaciju u zemlji iz koje su otišli u potrazi za poslom.

Hadžić se oslonio se na podatak o 29 hiljada slovenačkih radnih viza za bh. građane. I to samo u jednoj godini.

„Opet nebitne teme u medijima. Što da se zamaramo odlaskom radnika, kada su to sitni gubici za državu.

➡Sitnica je što bi ovih 29.000 radnika uplatilo samo 73 miliona KM Fond PIO / MIO za jednu godinu da su prijavljeni na 600 KM i što bi penzioneri dobili povećanje penzija.

➡Sitnica je što bi po istom osnovu Zavodi zdravstvenog osiguranja dobili 52 miliona KM.

➡Sitnica je što bi država dobila 11,5 miliona kroz porez na dohodak i od toga osigurala besplatne udžbenike za svu djecu u državi.

➡Sitnica je što bi se na ovaj način po raznim osnovana prikupilo 143 miliona KM doprinosa i poreza.

➡Tek je sitnica što bi država kroz PDV dobila preko 200 miliona KM prihoda.

Da ne spominjemo sitnice koliko nas košta školovanje i ulaganje u svakog čovjeka od rođenja pa do napuštanja države. Kolega Adnan Fehratbegović je izračunao da ulaganje u jednog čovjeka koji napusti državu košta oko 200.000 KM.

Sada pričamo o pravim sitnicama u milijardama KM.

Ali pustite ove teme, hajmo se malo baviti stvarnim temama, ko kome prijeti i ko će koga napasti. Ko će u vlast? Smijemo li praviti koalicije bez budžetskih patriJota i proračunskih domoljuba?“, piše u Facebook objavi makroekonomski analitičar, Faruk Hadžić. (S.Stević)