Pogrešno obračunate penzije za nekoliko hiljada bivših radnika ArcelorMittal-a

Aktivista i predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Radničkog savjeta u kompaniji ArcelorMittal, Hasan Kreho, ukazuje na problem neuvezanog staža za nekoliko hiljada sadašnjih penzionera ove kompanije.

U saopštenju za javnost pozvao je nekoliko hiljada penzionera da poduzmu korake na korekciji obračuna svojih penzija, čiji bi iznosi trebali biti veći.

Radi se o bivšim radnicima kompanije ArcelorMittal u Zenici koji su u periodu od 2004., pa do 2012. godine dobili presude po osnovu tužbi protiv preduzeća zbog neuplaćenog minulog i noćnog rada. Presude su realizovane, ali za sporni period doprinosi su uplaćeni naknadno, što je dovelo do pogrešnog obračuna penzija za nekoliko hiljada bivših radnika kompanije, tvrdi Hasan Kreho, predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Radničkog savjeta u kompaniji ArcelorMittal.

Prema informaciji iz uprave kompanije, ovaj apel već je urodio plodom. Proteklih dana pojavio se veliki broj penzionera sa zahtjevima za predaju dokumentacije, što nije moguće odraditi u kratkom roku, saopšteno je iz ArcelorMittala.

– ArcelorMittal Zenica je uplatio sve doprinose odmah po presudama, samo je potrebno neko vrijeme za popunu tolikog broja obrazaca za toliko radnika. Problem je nastao u popunjavanju ogromne dokumentacije koja zahtjeva značajan vremenski period, a koja je neophodna za korekciju predatih M-4 obrazaca na godišnjem nivou od 2004.-2010. godine i na mjesečnom nivou od 2011.-2012. godine, te provjeri svih podataka iz svih dokumenata i uplata od strane Zavoda PIO/MIO i Porezne uprave za period od 2011. godine, kako bi Zavod PIO/MIO izvršio korekciju rješenja, navodi se u odgovoru na naš upit o sudbini zahtjeva penzionera kompanije ArcelorMittal.

Ova situacija može biti primjer za sve radnike u BiH, ukazuje naš sagovornik.

„Radnici u Bosni i Hercegovini nikada nisu bili u goroj poziciji. U odbrani svojih radničkih prava, s njima se moraju prvo dobro upoznati, kako bi preduprijedili ovakve situacije“, – poručuje Hasan Kreho, jedan od inicijatora osnivanja Radničkog savjeta u kompaniji ArcelorMittal Zenica.(S.Stević)