TMU Kampanja “Samo ne trotoarom!”

Proteklog mjeseca, aktivisti pokreta Bajkultura, sekcije Udruženja mladih “Priroda i društvo” koja za cilj ima razvoj biciklističke infrastrukture u Zenici i promociju bicikla kao najboljeg modela urbane mobilnosti, učestvovali su u intenzivnoj radionici o planiranju urbanih kampanja u lokalnim zajednicama.

Radionica je realizovana u Banja Luci, od strane lokalne organizacije Centar za životnu sredinu, uz podršku organizacije One Street iz Preskota (Arizona, SAD), te fondacije Trust for Mutual Understanding iz Nju Jorka. Radionica je okupila pojedince i predstavnike organizacija iz pet lokalnih zajednica: Banja Luke, Zenice, Goražda, Trebinja i Glamoča. Tokom trajanja radionice, od 5. do 7. oktobra osmišljeno je ukupno pet kampanja, među kojima i ideja ekipe Bajkulture.
Nakon radionice, od 8. do 13. oktobra, tim iz Centra za životnu sredinu i One Street-a je obilazio pojedince i organizacije u lokalnim zajednicama koje su uzele učešće u programu, sa ciljem utvrđivanja stanja na terenu, te detaljnije razrade samih kampanja.
Bajkultura je 8. i 9. oktobra bila domaćin timu iz Banja Luke i Arizone, sa kojima smo prilikom detaljnog obilaska grada biciklima utvrdili neregularnosti u postojećoj biciklističkoj infrastrukturi u gradu Zenici. Neregularnosti podrazumijevaju više problema: od nelegalnosti biciklističke infrastrukture, do praktičnih problema do kojih je došlo ,,preseljenjem” biciklista sa kolovoznih traka na pješačke staze, odnosno označavanjem biciklističkih traka na pješačkim, umjesto na kolovoznim trakama.
Prilikom posjete tima našem gradu, upriličena je i projekciju filma Milana Lasice “Bicycles Tell Stories” (2014), koji govori o pet različitih priča ljudi kojima je bicikl stil života, a potom i diskusiju na tu temu. U slobodnoj razmjeni iskustava, zaključeno je da se Zenica trenutno suočava sa velikim problemima – zagađenje zraka i okoliša, socio-ekonomska situacija, uzurpacije javnih prostora, i dr. Međutim, primjećeno je i to da upravo ove okolnosti skrivaju potencijal koji Zenicu čine povoljnom sredinom za pozitivne promjene, ostvarive prije svega kroz investiranje u bolji biciklistički saobraćaj. Trenutna biciklistička infrastruktura apsolutno nije zadovoljavajuća niti za bicikliste, niti za pješake i osobe sa invaliditetom – ali ni za vozače automobila. Sve su to razlozi da se ujedinimo kao građani i solidarno uputimo zajedničku inicijativu gradskim vlastima.
“Aktivisti ovih lokalnih zajednica su neki od najupornijih sa kojima sam ikad radila”, izjavila je Sue Knaup, izvršna direktorica One Street-a, sa kojom će aktivisti Bajkulture da nastave saradnju. “Dok njihovi prijatelji i poznanici očajavaju ili napuštaju zemlju, oni ne odustaju, i odlučni su da još jednom ožive svoju lokalnu zajednicu, i povrate joj ponos koji je poljuljan usljed mnogih iskušenja u kojima se njihova zemlja nalazi.”
U odgovoru na ovaj problem, navedenim aktivnostima Bajkultura zvanično započinje sa planiranjem kampanje simboličnog naziva “Samo ne trotoarom!”. Inicijalne razgovore o kampanji vodili smo i sa gradskim djelatnicima kojima smo predstavili naše ciljeve. Opći dojam o svemu je bio pozitivan; na biciklističkoj infrastrukturi definitivno treba “poraditi” i kulturu alternativnog transposrta podići na mnogo viši nivo. Gradu nedostaje prijedloga i uvida “sa terena”, a budući da su u toku novi projekti koji uključuju izgradnju biciklističke staze – primarni cilj kampanje je da uspostavimo bolju saradnju sa gradskom upravom povodom ovog pitanja – odnosno, da se i nas pita! Javne konsultacije nisu tabu, i prethode svakoj održivoj saradnji.
Budući da postojeće “staze” svakako neće dugo da odolijevaju vremenu, pokušat ćemo animirati građane da, umjesto na trotoaru, ubuduće bicikle voze na kolovozu – u prostoru na koji svakako imaju pravo, a vlasti ubijediti da su u našem gradu biciklističke trake mnogo bolja, efikasnija pa i sigurnija opcija od trenutnih “biciklističkih staza”. Samo ne trotoarom!
Facebook