Bosna i Hercegovina na evropskom dnu po lakoći poslovanja

Doing Business lista Svjetske Banke donijela je nove brige za Bosnu i Hercegovinu. Najnoviji izvještaj potvrdio je da BiH bitnije ne popravlja svoj poslovni ambijent.

Sanida Kapo je 29-ogodišnja Bosanka koja je pokrenula vlasititi biznis, privatni starački dom. No, kako kaže, ta ambicija je došla s visokom cijenom, preko administrativnih barijera, do višemjesečnog čekanja. “Predate zahtjev, čekate na zahtjev. Odobri Vam se zahtjev, onda čekate na izvršenje toga svega. U principu čekate pola godine. I na komisije se čeka. Sve je to oduzimanje vremena”, ukazala je Kapo.

Ovaj starački dom je danas mjesto boravka ukupno sedam korisnika, dok je kapacitet 20. Danas radi, ali bez ikakve pomoći države. Zbog ove obeshrabrujuće okolnosti, mnogi odustaju.”Više puta sam bila na rubu odustajanja. Više puta”, istakla je Kapo.

Činjenično stanje Sanide Kapu podupire i “Doing business” lista Svjetske banke koja je našu zemlju rangirala 89. od ukupno 190 zemalja svijeta. Za otvaranje privatne firme u Bosni i Hercegovini, treba 81 dan i 13 procedura. Dok su zemlje iz okruženja radile na svojoj konkurentnosti, Bosna i Hercegovina ostala je na samom začelju.Problematiku pokretanja vlastitog biznisa pojačava i neharmoniziran porezni sistem u našoj zemlji. Bosna i Hercegovina ima najkompleksniji porezni sistem u Evropi, i jedina je zemlja s četiri Porezne uprave.

Jednošalterski sistem važan je faktor u podršci domaćim i stranim investitorima. U Federaciji Bosne i Hercegovine taj sistem nije do kraja uspostavljen, dok je u Republici Srpskoj jednošalterski sistem na snazi već nekoliko godina. “To je dosta efikasan sistem, gdje se, ne baš za tri dana, nego za sedam dana, može da se završi registracija. A, to što je definisano u Bosni i Hercegovini kao ključni problem, dobijanje građevinskih dozvola i slično, to moramo riješiti, jer ako to vide ljudi s novcem, neće doći”, upozorio je Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Svjetska banka je u svom najnovijem izvještaju iznijela glavne probleme u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju poslovanje: “U kategoriji dobijanja građevinske dozvole, Bosna i Hercegovina je rangirana na 167, u pogledu uvođenja električne energije na 130, a plaćanja poreza na 139”. U Sloveniji za to potrebno osam dana, deset puta manje nego u Bosni i Hercegovini. Od Bosne i Hercegovine, kada je riječ o lakoći otvaranja firme, gore je samo sedam država na svijetu, a to su Ekvatorijalna Gvineja, Kambodža, Čad, Eritreja, Somalija, Haiti i Venecuela. (izvor: N1)