KO SDA ZDK održao sastanak sa pregovaračkim timom HDZ BiH

Pregovarački tim Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Zeničko dobojskog kantona održao je danas sastanak sa delegacijom Hrvatske demokratske zajednice oko formiranja većine u ovom kantonu.

Osim HDZ-a iskazana je spremnost i Stranke za BiH da bude dio buduće većine, izjavio je na pres konferenciji Miralem Galijašević, šef pregovaračkog tima SDA i predsjednik Kantonalnog odbora, dodajući da su rezultati današnjih pregovora iznad očekivanja.

“Imamo koncept rada Skupštine i Vlade i ne želimo više od 4 politička subjekta u ovoj koaliciji, jer je sve više od toga nefunkcionalno”,istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima poziv za pregovore u narednim danima bit će upućen i ostalim političkim subjektima koji su prešli izborni prag, SDP-u, DF-u, SBB-u i A-SDA.

Galijašević je najavio, da bi, prema termin planu, cjelokupan posao oko formiranja nove zakonodavne i izvršne vlasti u ZDK trebao biti okončan do polovine decembra, kako bi se na vrijeme mogao razmatrati budžet za iduću godinu.

Niko iz pregovaračkog tima HDZ-a danas nije bio raspoložen za obraćanje javnosti.(Š.Babić)