Okrugli sto o bosanskohercegovačkim golubovima prevrtačima

Treći je dan Medjugradske izložbe ptica, peradi i sitnih životinja Zenica. Ove godine izložba je prvi put imala prateće programe, kakvi su konkurs za učenike osnovnih škola Zeničkodobojskog kantona i okrugli sto o bosanskohercegovačkim golubovima prevrtačima.

Zaključci okruglog stola o bosanskohercegovačkim golubovima prevrtačima, koji je održan danas u okviru 33. Medjugradske izložbe ptica, peradi i sitnih životinja su: da je zbog usklađivanja sa EU standardima i izlaska domaćih uzgajivača na takmičenja u Evropu neophodno formirati Sekciju golubara pri bh. dijaspori. Zatim, da se na prijedlog Muhameda Hajdarevića urade korekcije standarda autohtone vrste goluba zeničkog prevratača, te je pokrenuta inicijativa za formiranjem Kluba uzgajivača golubova prevrtača, koja bi precizirala tehnike tradicionalnog leta ovdašnjih golubova.

Inače, izložba Udruženja za uzgoj i zaštitnu sitnih životinja Zenica biće zatvorena sutra kada je planirano i proglašenje najboljih učenika na likovnom i literarnom konkursu o temi „Moj ljubimac“ . Biće, prema riječima predsjednika Skupštine Udruženja Gorana Jerkića, proglašeno ukupno 10 najboljih radova i organizirane posjete školama koje pohađaju prvoplasirani učenici, uz prezentaciju autohtone vrste goluba zeničkog prevrtača. Tri su specijalne kolektivne nagrade otišle u osnovne škole u Zavidovićima i zeničkom naselju Janjići, te predškolskoj ustanovi Sindibad u Zenici. Ovim će ustanovama i njihovim  polaznicima Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja pokloniti po golubarnik sa određenim brojem golubova.