Poziv za volontiranje u projektu Stariji brat, starija sestra

Omladinsko udruženje REaktiv poziva sve zainteresirane studenta Univerziteta u Zenici da se prijave za volontiranje na projektu „Stariji brat, starije sestra“ u školskoj godini 2018/2019.

Projekat “Stariji brat, starija sestra” nastao je kao težnja da se kroz volonterski, društveno koristan angažman mladih, doprinese socijalnom uključivanju djece koja su smještena u domu za djecu bez roditeljskog staranja ili potiču iz materijalno i socijalno ugroženih porodica. Ovaj projekat namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta, između 7 i 14 godina.

Druženje volontera/ki i djece traje jednu školsku godinu, prilikom koje će skupa provoditi 20 sati mjesečno. Tokom druženje dijete razvija povjerljiv i siguran odnos sa volonterom/kom, te dijete usvaja socijalno prihvatljiva ponašanja, moralne, kulturne vrijednosti i u svom volonteru vidi svog uzora.

Projekat “Stariji brat, starija sestra” provodi Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO NE iz Sarajeva i implementira se već više od 10 godina, a četvrtu godinu zaredom REaktiv je lokalni partner na projektu i član mreže SBSS (Stariji brat, starija sestra). Omladinsko udruženje REaktiv provodi projekat na području Grada Zenice za studente/ice sa svih fakulteta Univerziteta u Zenici.

Na poziv se mogu prijaviti svi redovni i vanredni studenti/ce sa svih fakulteta u Zenici, koji su spremni izdvojiti 20 sati koje će provoditi sa jednim djetetom koje potiče iz materijalno i socijalno ugroženih porodica. Volonteri koji budu izabrani za učešće na projektu proći će uvodnu edukaciju, usavršit će svoje socijalne vještine, kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme i najvažnije od svega postati uzor za svog “mlađeg brata, sestru”. Svi volonteri koji uspješno završe svoj volonterski angažman će po završetku školske godine dobiti certifikat. REaktiv uz podršku NARKO NE i Grada Zenice osigurat će neophodna sredstva za mjesečno druženje volontera/ki i djece.

Rok za slanje prijava je do 16.11.2018. godine (petak) do 23:59h, a prijaviti se možete putem linka: http://bit.ly/SBSS2019. Za više informacija slobodni ste nas kontaktirati putem maila info.reaktiv@gmail.com.