Grupa željezaraca očekuje uvezivanje staža do kraja godine

“U narednih 15-tak dana trebala bi biti jasnija situacija oko statusa grupe od 68 radnika Željezare u stečaju,koji krajem ove godine stiču uslove za odlazak u penziju,ali to pravo neće moći ostvariti bez uvezivanja staža”, potvrdio je danas za zenicainfo.ba Ibrahim Neslanović,član Odbora povjerilaca.

“Imamo obećanje resornog federalnog ministra da će tada biti spreman odgovor na naš upit oko uvezivanja staža za ovu grupu željezaraca”, ukazuje Neslanović.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj je donošenje Zakona o uvezivanju staža,čime bi se stvorile zakonske pretpostavke da se za svih 430 radnika Željezare uveže neuplaćeni staž od 2004. godine.

O ovoj problematici juče su predstavnici Željezare u Odboru povjerilaca upoznali delegaciju novog rukovodstva Sindikata BiH.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH, Bajro Melez,kontaktirao je resornog federalnog ministra, za industriju, energetiku i rudarstvo, i zatražio njegov hitan angažman na rješavanju uspješnog odlaska u penziju grupe od 68 radnika Željezare.(Š.Babić)