Postavljeni prvi kontejneri za odjeću i obuću

Kako bi se smanjila količina odvoza otpada na sanitarnu deponiju, te humanog djelovanja, Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice izvršila je nabavku i postavljanje dva kontejnera za odlaganje odjeće i obuće na području grada.

Po uzoru na evropske i svjetske gradove, Zenica je dobila prvi kontejner za odjeću i obuću. Predmetni kontejneri ustupljeni su na korištenje Crvenom križu, a trenutne lokacije postavljenih su u ulici Crkvice i Ezhera Eze Arnautovića.

Incijativu je, Gradskom vijeću, prije nekoliko mjeseci uputio Almir Babajić, vijećnik, čija je ideja dobila i pozitivan epilog.

 -Tužna je realnost da živimo u zemlji u kojoj sedamdeset posto građana nema šta da jede i da živi na rubu siromaštva. Svaki dan, svjedoci smo, nažalost kako ljudi rove po kontejnerima i takav je život za svakog šestog stanovnika naše države. Postavljanje kontejnera je praksa u zapadnim zemljama i na taj način odjevni predmeti se ne bacaju, nego se odlažu u boksove, koje kasnije upotrijebljavaju različite nevladine organizacije, te prikupljenu odjeću i obuću prosljeđuju osobama kojima je pomoć stvarno potrebna, kazao je Almir Babajić, vijećnik Gradskog vijeća Zenica.

 

Za ove namjene iz budžeta Grada izdvojeno je 3.950,40 KM i radi se o pilot projektu koji treba dati odgovor na pitanje, da li građani na pravi način koriste ovakva kontejnerska mjesta.

(Delila Suljić)