Postavljeni prvi kontejneri za odjeću i obuću

0
1825

Kako bi se smanjila količina odvoza otpada na sanitarnu deponiju, te humanog djelovanja, Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice izvršila je nabavku i postavljanje dva kontejnera za odlaganje odjeće i obuće na području grada.

Po uzoru na evropske i svjetske gradove, Zenica je dobila prvi kontejner za odjeću i obuću. Predmetni kontejneri ustupljeni su na korištenje Crvenom križu, a trenutne lokacije postavljenih su u ulici Crkvice i Ezhera Eze Arnautovića.

Incijativu je, Gradskom vijeću, prije nekoliko mjeseci uputio Almir Babajić, vijećnik, čija je ideja dobila i pozitivan epilog.

 -Tužna je realnost da živimo u zemlji u kojoj sedamdeset posto građana nema šta da jede i da živi na rubu siromaštva. Svaki dan, svjedoci smo, nažalost kako ljudi rove po kontejnerima i takav je život za svakog šestog stanovnika naše države. Postavljanje kontejnera je praksa u zapadnim zemljama i na taj način odjevni predmeti se ne bacaju, nego se odlažu u boksove, koje kasnije upotrijebljavaju različite nevladine organizacije, te prikupljenu odjeću i obuću prosljeđuju osobama kojima je pomoć stvarno potrebna, kazao je Almir Babajić, vijećnik Gradskog vijeća Zenica.

 

Za ove namjene iz budžeta Grada izdvojeno je 3.950,40 KM i radi se o pilot projektu koji treba dati odgovor na pitanje, da li građani na pravi način koriste ovakva kontejnerska mjesta.

(Delila Suljić)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime