Uprava AMZ tvrdi da zbog štrajka nema grijanja, Sindikat negira i upozorava na pritiske

Zbog najavljenog štrajka radnika ArcelorMittala, neizvjesno je šta će biti sa visokom peći, a također, grijanje grada neće biti moguće, kazali su predstavnici kompanije na današnjoj press konferenciji.

Visoka peć je veliki potrošač i ukoliko ona prestane sa radom neće se imati gdje potrošiti proizvedena količina pare, što znači da će se i kotlovi morati ugasiti, a u tom slučaju grad ostaje bez grijanja, kazali su.

S druge strane, iz Sindikata ove kompanije tvrde da štrajk ni na koji način ne može utjecati na grijanje grada i da je ovo pokušaj prebacivanja fokusa javnosti na Sindikat. Obje strane su potvrdile opredjeljenje da će pokušati postići dogovor na obostrano zadovoljstvo, kako do pomenutih problema ne bi došlo. S obzirom da visoka peć mora prestati sa radom dva dana prije štrajka, do subote će biti poznato šta će se dalje dešavati. Iz Sindikata su potvrdili da je anketiranje zaposlenika o tome da li će štrajkovati ili neće, samo jedan od vidova pritiska koji kompanija provodi nad radnicima. (N.Glibo)