Na hiljade učesnika u Trci “Race for the cure” za podršku borbi protiv karcinoma dojke

Sarajevu je danas održana 11. Trka “Race for the cure”.

Trka ili šetnja, kojom na stotine hiljada ljudi širom svijeta u isto vrijeme, 30. septembra, marširaju s porukom da je rak dojke moguće liječiti uz pravovremenu dijagnostiku i čiji je cilj osnaživanje zdravlja žena i njihove borbe protiv raka dojke, održava se u više od 150 gradova širom svijeta. U Sarajevu je ova manifestacija prvi put održana prije deset godina, a tradicionalno u njoj učestvuju i žene, oboljele i liječene od karcinoma dojke, okupljene u Udruženju „Život“.

U Sarajevu su se danas okupile žene i muškarci svih uzrasta, iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, uključujući i brojne osobe iz javnog života, kako bi podržali borbu protiv karcinoma dojke.

“U oktobru 2017. godine je registrovano 7.800 hiljada učesnika. Njih oko 4.000 je u 80-tak autobusa stiglo iz cijele zemlje, a operisane žene u svojim roza majicama su slavile život na Vilsonovom šetalištu! Dvadeset i dvije NVO iz 22 grada Bosne i Hercegovine partneri su ove manifestacije i aktivno učestvuju u pripremi i realizaciji događaja. Na predhodnoj trci za ozdravljenje, od registracije učesnika prikupljena sredstva su iskorištena za nabavku paketa „Prve pomoći“ za 1400 operisanih žena iz cijele BiH i obezbjeđeno je 1560 besplatnih mamografskih pregleda za osobe bez socijalnog osiguranja, i one kojima je pregled nedostupan u ruralnim područjima”, saopštili su organizatori manifestacije. (S.S.)

foto: Facebook