Održana obuka za predstavnike BFC certificiranih općina i gradova

Obuka za predstavnike odjela za odnose s javnošću i lokalni ekonomski razvoj u BFC certificiranim općinama/gradovima u BiH, održana je na Jahorini u organizaciji Privredne komore Republike Srpske i Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH, uz podršku USAID-a i CRS-a (Catholic Relief Services).

Obuci je prisustvovalo 25 predstavnika općina i gradova koje posjeduju BFC certifikat (Business Friendly Certificate).

Glavna tema obuke je bila kako putem medija promovisati lokalnu zajednicu kao grad odnosno opštinu sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Predavači na obuci bili su Vladimir Blagojević iz Privredne komore Republike Srpske, Zinaida Jamakosmanović, direktorica agencije za odnose s javnošću ZI Public Relations, konsultant Zoran Blagojević i Aleksandar Hršum, TV novinar – urednik.

Tokom obuke predstavljena je važnost uloge medija u promociji potencijala lokalne zajednice, modeli promocije projekata i potencijala, kao i primjeri dobre i ne baš dobre prakse.

Predavači su učesnicima obuke ukazali na najčešće greške u odnosima lokalnih zajednica sa medijima i u tom smislu dali savjete kako poboljšati i unaprijediti promociju lokalne zajednice.

Obuka je održana u sklopu projekta RAST (Restoring Accountability and Supporting Transformation) kojeg imlplementira CRS.

Projekat RAST podržava jedinice lokalne samouprave da unapređenjem svog djelovanja i jačanjem odgovornosti poboljšaju ekonomski razvoj i kvalitet života građana.

Gradu Zenica BFC certifikat je dodijeljen protekle godine, što potvrđuje da je poslovni ambijent povoljan za ulaganja kako domaćih tako i stranih investitora.