GIK o izborima

Gradska izborna komisija Zenica obavještava javnost i sve učesnike u izbornom procesu o aktuelnim izbornim aktivnostima:

GIK Zenica je oglasila lokacije 139 redovnih biračkih mjesta i biračko mjesto  za glasanje u odsustvu i nepotvrđenim glasačkim listićima na području Grada za Opće izbore 2018. Ovih dana će i obavijesti u vidu plakata biti izložene u mjesnim zajednicama i na frekventnim mjestima u gradu.

U današnjem saopćenju GIK obavještava da je na sjednici održanoj 24.09. usvojila Izmjenu Plana provođenja obuke predsjednika i članova biračkih odbora i njihovih zamjenika. Radi se o pomjeranju termina obuke zakazane za 29.09.  na 30.09. odnosno u nedjelju i utvrđivanju termina obuke za mobilne timove i birački odbor  za glasanje u odsustvu.

GIK je formirala četiri mobilna tima, i to za glasanje osoba vezanih za ustanove i osoba koje će zbog bolesti i starosti glasati u svojim domovima.

Zbog  kontinuiranog odustajanja određenog  broja članova i zamjenika članova biračkih odbora , te zamjene članova za koje je GIK naknadno utvrdila da ne ispunjavaju uslove revidira se sastav biračkih odbora i svakodnevno ažurira Rješenje o imenovanju biračkih odbora.

22.09. je istekao rok za podnošenje zahtjeva političkih subjekata za akreditiranje posmatrača izbornih aktivnosti. Od 34 politička subjekta koji su ovjereni za izbornu jedinicu kojoj pripada Grad Zenica, zahtjeve  je dostavilo 13 političkih subjekata.

GIK  Zenica je dužna u roku od 10 dana od prijema zahtjeva odlučiti o akreditiranju posmatrača.

Politički subjekti putem posmatrača mogu nadgledati rad GIK-a, Centra za birački spisak, rad biračkih odbora i druge izborne aktivnosti, saopšteno je iz Gradske izborne komisije.