Nagla promjena vremenskih prilika, na Liscu snijeg

Nakon ugodnih 30 stepeni danas temperaturni šok. Kišovito vrijeme nije neobično u ovo doba godine, ali ovakav pad temperature za manje od 24 sata, i to za blizu 20 stepeni jeste. U kratkom vremenskom periodu potrebno je da se organizam prilagodi promjenama. Ljekari kažu kako nagle promjene smetaju i zdravima, a pogotovo hronično oboljelima.

„Važno je da hronični bolesnici redovno konzumiraju svoju terapiju . Građanima preporučujem što više kretanja na svježem zraku, pijenje tečnosti i što više konzumiranja voća i povrća. Ni mlađi nisu pošteđeni kada su nagle promjene u pitanju . Obično se žale na pad raspoloženja, glavobolju, nesanicu i nervozu, kazala je za zenicainfo.ba doktorica Narcisa Nuhić – Čauš, specijalista porodične medicine Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica.

Vremenski i kalendarski pozdravili smo se sa ljetom. Što se prije naviknemo na ružno i kišovito vrijeme za nas je bolje, jer ni dugoročna prognoza nije baš pozitivna. Kišovito i hladnije vrijeme meteorolozi najavljuje i u narednim danima.

Na brojnim planinama u našoj zemlji danas su zabilježene sniježne padavine, a snijega je bilo i na Liscu.

(B.D.) foto: facebook Elmir Kovač