Odigrana premijera predstave “Bure baruta”

Velika međunarodna koprodukcija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija, predstava „Bure baruta“, prema tekstu Dejana Dukovskog i u režiji Nine Nikolić, svoju premijernu izvedbu imala je sinoć na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ova dugoočekivana premijerna izvedba predstave je ispraćena gromograsnim aplauzom i ovacijama.

Prema riječima rediteljice, dramski tekst „Bure baruta“ Dejana Dukovskog korenspondira i sa sadašnjim vremenom. U fokusu teksta, a, naravno, i naše predstave, su aktuelne teme iz surove svakidašnjice ljudi koji žive na „ovim prostorima“. Predstava „govori“ o brutalnom nasilju, agoniji koja kontinuirano traje i polako se pretvara u „crnu rupu“ koja u sebe uvlači čak i one koji vjeruju da su dovoljno jaki da joj se odupru. Predstava nas, istovremeno, opominje i podsjeća da nije važno ko je započeo, nego da nam treba heroj koji će prekinuti tu spiralu nasilja.

U predstavi igraju: Saša Handžić, Muhamed Bahonjić, Dženana Džanić, Enes Salković, Miroljub Mijatović, Zlatan Školjić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Kemal Rizvanović, Aleksandar Mihajlovski, Adis Mehanović. Dramaturginja predstave je Dragana Lukan Nikolovski, kostimografija je povjerena Lejli Hodžić, a rad na scenografiji bio je povjeren Vedranu Hrustanoviću. Muziku potpisuje Igor Kasapović, a scenski pokret Thomas Steyaert.

Makedonska premijerna izvedba je najavljena za četvrtak, 27. septembar u Makedonskom narodnom teataru u okviru 43. internacionalnog teatarskog festivala MOT Skoplje, a dva dana kasnije, 28. septembra će biti izvedena u Narodnom teatru Bitolj.