Zaključci Skupštine ZDK

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je na današnjoj sjednici usvojila Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza na području ovog kantona. Za davanje saglasnosti na Prostorni plan Grada Zenica za period 2016-2026. godina izjasnilo se 17 zastupnika i nedostajao je jedan glas.

Kasno popodne Kantonalna skupština radila je na ivici kvoruma. Nakon rasprave o Prostornom planu Zenice, pristupilo se glasanju, a onda i pojedinačnom izjašnjavanju. U oba slučaja za davanje saglasnosti izjasnilo se 17 zastupnika, što je bilo nedovoljno.
Taksistima u ZDK trebalo bi ubuduće biti lakše, jer kako ističu izmjene i dopune Odluke o obavljanju taksi prijevoza donose poboljšanja.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, kao i izmjene i dopune Zakona o obrazovanju odraslih. Kroz pet zaključaka, koji će biti upućeni Federalnom ministarstvu zdravstva, podržana su nastojanja Kantonalne bolnice Zenica da dobije bolji status kod međunarodnih donatora, kao i aktivnosti na prerastanju u Univerzitetsku bolnicu.

Prihvaćene su i izmjene ovogodišnjeg Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja koji u prvih šest mjeseci bilježi veće prihode, kao i Odluka o pokretanju novog studijskog programa Inženjerska i poslovna informatika na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. (Š.B.)