Analiza portala analiziraj.ba: RTV ZENICA: Primjer dobre novinarske prakse

Centralna informativna emisija na RTV Zenica “Zenica Info” obiluje informacijama i prilozima korisnim i zanimljivim za gledatelje, posvećuje dužnu pažnju marginaliziranim temama, te čak i kulturni sadržaji dospijevaju u prve minute, ocjena je portala analiziraj.ba, koji se stručno bavi i ocjenjuje informativne programe TV kuća na području BiH. Kompletnu analizu prenosimo u nastavku.

8. – 14. septembar 2018.

PREDNOST KULTURNIM DOGAĐAJIMA: Centralna informativna emisija na RTV Zenica “Zenica Info” u praćenom periodu od sedam dana pokazala se kao primjer dobre novinarske prakse, neopterećene, barem donekle, institucionalnim saopćenjima. Uredništvo i novinari su se bavili temama bitnim za život građana te pokazali da prepoznaju šta znače servisne i korisne informacije koje trebaju podastrijeti svojoj publici. Često bi i vijesti iz kulture izbijale u prvi plan pa je tako u “Zenica Infu” u subotu, osmog septembra, kao druga vijest emitovan prilog o Festivalu ulične umjetnosti u Sarajevu na kojem je nastupio i Kamerni simfonijski orkestar iz Zenice. Iako je prilog popraćen videosnimkom, bez izjava, i dalje odaje pozitivan utisak da uredništvo prepoznaje dobre vijesti i daje im prednost u odnosu na političke teme, prevashodno prisutne u medijima, posebno tokom predizborne kampanje.

BEZ POLITIKE I POLITIČARA: Također u “Zenica Infu”, u ponedjeljak, 10. septembra, druga vijest bila je priča o Centru za ženska prava u Zenici. Objašnjeno je kako se od 2011. u kontinuitetu provodi monitoring krivičnih postupaka u područjima seksualnog i rodno zasnovanog nasilja te da je u okviru ove aktivnosti postignuta saradnja sa sudovima u BiH. Prvi put u BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće dozvolilo je jednoj nevladinoj organizaciji pristup u praćenju sudskih postupaka. Potpisivanjem protokola sa sudovima ozvaničena je saradnja na unapređenju prevencije i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja, a protokol je potpisan sa 10 općinskih i 10 kantonalnih sudova u FBiH. Prilog koji tretira temu koja se rijetko nađe u udarnim vijestima bilo kog medija popraćen je izjavama predstavnice Centra za ženska prava Zenica, pravnice Aide Nezić. Osvježenje u medijskom prostoru, “Zenica Info” pokazuje kako se i na drugačiji način mogu redati priče u centralnim informativnim emisijama.

PRIČA O PRVAČIĆIMA: U prilog prethodnim tvrdnjama o posvećivanju pažnje bitnim pitanjima, a ne političkim temama, evo još jednog ilustrativnog primjera: U “Zenica Infu” je 10. septembra emitovan prilog o smanjenju broja upisanih prvačića na području ZDK. Novinarka Belinda Dorić je gledateljima ponudila priču iz drugačijeg ugla: razgovarala je s bračnim parom Jašarević, roditeljima trojki Haruna, Iman i Emine, koji su ovog septembra krenuli u prvi razred. Objašnjeno je i na koji način roditelji uspijevaju finansirati tri đaka prvaka, ali i dodata, uslovno rečeno, težina priči navođenjem brojke od 1.200 prvačića manje u odnosu na prethodnu godinu, kao i podsjećanjem na pad nataliteta, lošu ekonomsku situaciju te posljedice u vidu viška nastavnog kadra u obrazovanju. Novinarka je na kraju podsjetila i na to kako se vlasti ovim problemom bave samo tokom predizborne kampanje.

Izborna atmosfera mogla se osjetiti samo u nekoliko navrata, primjerice kad je emitovan prilog o načinu na koji će zeničke policijske strukture osiguravati predstojeće izbore u BiH, ali je svakako prednost data “životnijim” temama, pa su gledatelji mogli saznati da je Zenica jedini grad u BiH koji je ušao u projekat zelenih gradova, uz podršku EBRD-a i austrijske vlade. U prilogu u kojem su prenesene informacije sa sastanka održanog u Gradskoj upravi povodom službenog početka projekta “Green City”, prvi put u sedam dana monitoringa pojavio se gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Izdvojeno

Uz već poznatu činjenicu da se utakmice nogometne reprezentacije proteklih godina uglavnom igraju na Bilinom polju u Zenici, i vijesti iz sporta u “Zenica Infu” obilovale su prilozima o nacionalnom timu budući da je zenički stadion bio domaćin meča Lige nacija između BiH i Austrije. Uz sport, “Zenica Info” tokom praćenih sedam dana obogaćen je prilozima o planinarima, izložbama, vatrogascima, zdravstvenim temama, novom studijskom odsjeku na Mašinskom fakultetu u ovom gradu te brojnim drugim korisnim informacijama, još jednom napominjemo, neopterećenim politikom.

Ocjena: 9