Unaprijeđenje servisa za osobe u problemima ovisnosti

Udruženje „Proslavi Oporavak“  i zenički Centar za socijalni rad predstavili su danas trogodišnji regionalni projekat „Biram oporavak“ , koji bi se do kraja 2019 godine trebao realizovati u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a u partnerstvu sa Svjetskom Federacijom Protiv Droge.

Unaprijeđenja servisa za osobe u problemima ovisnosti, sa akcentom na osobe iz manjih sredina, te povezivanje svih aktera unutar ove problematike kako bi se osoba u procesu oporavka od ovisnosti zajedničkim naporima podržala i dovele na mjesto njenog maksimalnog potencijala, jedan je od ciljeva ovog projketa.

Jedna od glavnih zamišljenih aktivnosti je uspostavljanje besplatna i anonimna telefonske linije 0800 28 000, zatim zvnična web stranica www.biramoporavak.com, kao i besplatno savjetovalište za problematiku zloupotrebe droga.

Ovisnost je još uvijek stigmatizirana i ljudi veoma teško, zbog stida i negiranja, odluče da potraže pomoć u zvaničnim situacijama.

Današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici iz sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, zapošljavanja i policije. (Mirnesa Imamović)