Potražnja za ogrevom velika, Šumarija i Rudnik za građanstvo imaju ograničene količine

“Potražnja za ogrevnim drvetom jako je velika na ovom prostoru, a naše zalihe su ograničene i to zbog devastiranosti šuma, ali i zbog zakona koji propisuje koliko se godišnje smije posjeći drvne mase”, navodi Emina Hodžić, rukovodilac Poslovne jedinice Šumarija Zenica.

“Na lageru imamo ogrevnog drveta, ali u isporuci prioritet su nam škole, za koje trebamo osigurati 350 kubika, zatim pekare i fizička lica, koja od momenta uplate do isporuke čekaju oko mejsec dana”, pojašnjava gospođa Hodžić, navodeći da je glavni problem u tom procesu transport , za koji su zaduženi sami korisnici, a u Zenici postoji samo jedan kamion, namijenjen za ovu vrstu prevoza.

“Zenički Rudnik mrkog uglja do danas je od građanstva primio uplate za oko 824 tone mrkog uglja i njegova isporuka vrši se kontinuirano u skladu sa ostvarenom preradom”, potvrdio nam je Nevzet Vrškić, vršilac dužnosti direktora zeničkog Rudnika.

U ukupnoj količini uplaćenog uglja za građanstvo na asortiman kocka odnosi se oko 750 tona, koje Rudnik planira isporučiti u iduća tri mjeseca, dok isporuku 74 tone asortimana orah i i grah uplaćenog uglja najavljuju u narednih 20 dana.(V.Jovanović)