Ljetni kamp: Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici

Ljetni dvodnevni kamp, u okviru programa „Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici“, počeo je danas u Zenici i namijenjen je učenicima srednjih škola, nastavnom i policijskom osoblju sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Putem različitih tema i modula učesnici ljetnog kampa bit će upoznati o internetu, internet alatima za društvene mreže, prednostima i opasnostima koje mreže donose u suvremenom svijetu. Cilj je također obučiti učenike da koriste društvene medije za liderstvo u društvenom aktivizmu, te njihovu upotrebu u kontekstu vladavine prava u digitalnom dobu.

Kamp organizuje američka nevladina organizacija PH International, a grant sredstva za podršku programu, osigurala je vlada SAD-a.  Ova američka organizacija teži ka svijetu u kojem pojedinci i zajednice sarađuju i preko granica pronalaze rješenja utemeljena na rzaumijevanju kultura, inspirisani osjećajem zajedničke odgovornosti.

Ovaj grant omogućit će realizaciju dvogodišnjeg pilot programa, u Federaciji BiH. Pilot program, osmišljen je kako bi pomogao akterima u Federaciji BiH u jačanju vladavine prava i smanjenju maloljetničke delikvencije u BiH. (Delila Suljić)