Sjećanje na šehide Gradišća

Udruženje boraca Gradišća iz perida 1992-1995 nizom aktivnosti obilježava godišnjicu akcije kojom su obezbjedili relej na Liscu, aprila 1992. godine, veoma značajnu kotu oko Zenice.

Delegacije boračkih udruženja, Gradske vlasti i prijatelja iz turskog sela Halilbej kod Izmira, položili su cvijeće na spomen- obilježje u krugu mjesne džamije i proučili Fatihu za 22 šehida ovog mjesta. Ranije je delegacija ovog Udruženja obišla bolesne članove, podijelila kurbane socijalno- ugroženim porodicama, a na jučerašnjoj svečanosti dodjelili su i zahvalnice pojednicima koji pomažu i prate njih rad, poput gradonačelnika Fuada Kasumovića, vijećnika SDP-a Nermina Mehića, Nihade Husejnagić, predsjednice gradske Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, i Mustafe Čelepa, prijatelja iz pobratimljenog turskog sela Halilbej, u kojem živi oko dvije i po hiljade Bošnjaka,  čiji su preci izbjegli iz Bosne krajem 18. vijeka.

Zadnja planirana aktivnost je izlazak na plato Lisca, održavanje sportskih igara i druženje, što je planirano za posljednju subotu u septembru.(S.Gluhić)