Prvi dan u školi za trojke Haruna, Iman i Eminu

Ove školske godine upisano je 1200 manje prvačića u Zeničko – dobojskom kantonu nego prošle godine. Loša ekonomska situacija i pad nataliteta u našoj zemlji, glavni su uzroci za drastično smanjenje broja učenika u bh. školama. Ovakva situacija dovela je i do viška nastavnog kadra u obrazovanju.

Trojkama Harunu, Iman i Emini  danas je prvi dan u školi. Kako kažu, raduju se novim obavezama i novim prijateljima .

Ponosni roditelji ovih trojki su zaposleni i tvrde kako imaju pristojna primanja.

“Često nas pitaju kako smo uspjeli sve to? Vjerujte da ne znamo ni mi sami. Nas niko nije upozorio već smo samo dobili troje djece odjednom. Kad vratimo vrijeme i sjetimo se nekih stvari, shvatimo kako ne bismo znali odgajati samo jedno”, kroz smijeh kaže Amres Jašarević, otac ponosnih trojki. –  “Samo za pelene i hranu bilo nam je potrebno mjesečno oko 600 KM, a gdje je sve ostalo?  Ali eto, sve prođe, i danas kad ih spremamo za školu imamo veću tremu nego oni”, kaže majka Alma.

Bosna i Hercegovina godinama bilježi negativan prirodni priraštaj. Zbog pada nataliteta radikalno se smanjuje i broj upisane djece u školama. Povlastica ili pomoći za roditelje skoro da i nema, a o povećanju nataliteta i ostanku mladih samo se još govori u predizbornim obećanjima kandidata koji nas ovih dana bombarduju sa brojnih bilborda širom zemlje. Da volje ima pomoći se može, tvrde roditelji.

Ako nama ova država ne može ponuditi neke bolje uslove onda barem da naša djeca imaju besplatno školovanje i zdravstvenu zaštitu jer nije tačno da je ovo besplatno”, kaže na kraju razgovora otac Amres.

Polazak u školu važna je prekretnica u životu svakog đaka prvaka, a tako i roditelja. Harunu, Iman i Emini, svim prvačićima i  njihovim roditeljima želimo sreću, i da im nakon bezbrižnog djetinjstva ulazak u svijet obaveza bude pun uspjeha. (B.Dorić)