AMZ: Status realizacije mjera koje utječu na smanjenje zagađenja

AMZ eco measures [A4].cdr

Zbog manipuliranja podacima i širenja netačnih informacija sa kojim se susrećemo već nekoliko dana, a u vezi sa mjerama propisanim Okolinskom dozvolom i projektima na kojima ArcelorMittal Zenica radi u svrhu smanjenja zagađenja u Gradu Zenica, ArcelorMittal Zenica objavljuje tačne, jasne i provjerljive podatke:

  1. U ime Federalnog ministarstva za okoliš i turizam FBiH, ministrica Edita Đapo je uručila Okolinsku dozvolu kompaniji ArcelorMittal Zenica u aprilu 2017., a ne 2016. godine.
  2. Prema Okolinskoj dozvoli, postoje četiri grupe mjera: Opšte, Preventivne, Mjere za koje je neophodna investicija i Tehničko-tehnološke mjere.

– Opšte mjere prema Okolinskoj dozvoli su mjere koje ne utječu na smanjenje emisija u zrak.

– Preventivne mjere su sve 100 % realizirane i one su stalni zadatak Kompanije.

– Druge dvije grupe mjera – Mjere za koje je neophodna investicija/ulaganje i Tehničko-tehnološke mjere, su one koje prema Okolinskoj dozvoli imaju utjecaj na smanjenje zagađenja.

U posjeti Kompaniji 30. augusta 2018., Federalnom ministarstvu za okoliš i turizam FBiH, kao i federalnom inspektoru za zaštitu okoline, predstavnici ArcelorMittal Zenica su naglasili da je fokus Kompanije prvenstveno realizacija mjera kojima se utječe na smanjenje emisija u zrak, i to se odnosi na Mjere za koje je neophodna investicija i Tehničko-tehnološke mjere. Naši projekti imaju uticaj na smanjenje emisija iz Kompanije, a time i na smanjenje zagađenja u gradu Zenica.

STATUS REALIZACIJE MJERA KOJE UTJEČU NA SMANJENJE ZAGAĐENJA:

Od ukupno 28, a ne 24 mjere koje imaju utjcaj na smanjenje zagađenja zadatih Okolinskom dozvolom (Mjere za koje je neophodna investicija/ulaganje i Tehničko-tehnološke mjere), do danas je realizirano 17 mjera, to jeste 61 %. U toku je realizacija 6 mjera, odnosno 21%. Dakle, ukupno je realizirano ili je u toku realizacija 23 projekta, tj 82% od zadatih mjera kojima se smanjuje zagađenje.

Ključna tri investiciona projekta koja imaju utjecaj na smanjenje emisija u zrak:

  1. Projekt sekundarnog otprašivanja – BOF Čeličana – završetak realizacije Projekta: drugi kvartal 2019.
  2. Drugi hibridni filter (na sinter-mašini br. 6) – Aglomeracija – završetak realizacije Projekta:  drugi kvartal 2019.
  3. JV kompanija „Toplana Zenica“, koja podrazumijeva ugradnju novih gasnih kotlova – završetak realizacije Projekta: prva polovina 2020. godine

Alena Kahrimanović |  Assistant Manager

ArcelorMittal Zenica